Hírek

A Körös-Maros Nemzeti Parkban 330 milliós fejlesztés kezdődik

Több mint 330 millió forintból nagyszabású fejlesztés kezdődik hamarosan a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkban. A projekt részleteit február 6-án, sajtótájékoztató keretében ismertették.

A sajtótájékoztatón részt vett dr. Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára, valamint Dankó Béla, a térség országgyűlési képviselője. A megjelenteket először dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság vezetője köszöntötte.

Dankó Béla országgyűlési képviselő szólt arról, hogy a turizmus az elmúlt esztendőben is a magyar gazdaság egyik sikerágazatának bizonyult, a bevételek 10 százalékkal növekedtek. Hangsúlyozta, hogy a hazai turizmusból Békés megye is jelentősen kiveszi a részét, a Körösök vidékének látnivalói sokakat vonzanak. Szükség van azonban még több attrakcióra, amilyen például a most kezdődő nemzeti parki beruházás is.

Dr. Rácz András, az FM környezetügyért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a megelőző uniós pénzügyi ciklusban 38 milliárd forintot tudtak természetvédelmi fejlesztésekre fordítani és a mostani ciklusban is hasonló nagyságrendű összegre lehet számítani. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programból mintegy 100 ezer hektáron szeretnék természetvédelmi szempontból kedvezőbb állapotba hozni az élőhelyeket. Emellett fontos a kezelő infrastruktúra (őrszolgálati irodák, állattartó telepek), valamint a monitoring tevékenység fejlesztése is.

– Munkánk fontos részét képezi a bemutatás, ezt a célt szolgálja az a mintegy 800 ökoturisztikai létesítmény, melyek felét a nemzeti parkok üzemeltetik. A bemutatóhelyek fejlesztésére 4,5 milliárd forintot különítettünk el a GINOP (Gazdasági és Innovációs Operatív Program) keretében. Ebből 5 projekt valósul meg: új bemutatóhely épül a Kis-Balatonon; a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban (Dömösön); a Bükkben (Miskolc); a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban, valamint itt Szarvason, a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkban – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

A Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkban idén júliusban kezdődő projekt részleteit dr. Tirják László, a KMNPI igazgatója ismertette. Mint mondta, a nettó 330.414.547 forintból (bruttó 419 millió) megvalósuló fejlesztésből jelentős átalakítások történnek a 27 hektáros Anna-ligetben, amely a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparknak, valamint a KMNPI székhelyének is otthont ad. A látogatók fogadásának színvonalát új fogadókapu, tágas, környezetbarát (fásított) parkoló, sétautak, új foglalkoztató épület és kikötő szolgálja majd. A látogatóközpontban létrehoznak egy új kiállítóteret, amely európai színvonalon mutatja majd be a Dél-Tiszántúl táji-, természeti- és kultúrtörténeti örökségét. Kialakítanak egy boltot, amelyben a Nemzeti Parki Termék Védjeggyel ellátott sajtokat, mézeket, szalámikat és egyéb termékeket vásárolhatnak majd a látogatók.

– A projekt részét képezi az Állatpark fejlesztése is, ahol a jövőben az egész Kárpát-medence vadon élő állatfajaival ismerkedhetnek a látogatók. Lesz például ürge kifutó, nyírfajd volier és hamarosan egy jávorszarvas-pár is érkezik. Új attrakcióként a liget füzes, puhafás részében 6 méteres magasságban megépül egy 130 méter hosszú lombkorona sétány. Ezen végigsétálva közelebbről is megismerhető a liget színes, változatos madárvilága – ismertette a részleteket az igazgató.

Dr. Tirják László hangsúlyozta: a 2017. július 1-én kezdődő és 2019. június 30-ig megvalósuló fejlesztésektől a jelenlegi 20 ezres látogatószám megduplázódását remélik. Hozzátette: a beruházás munkálatait úgy végzik majd, hogy azok semmiképpen ne zavarják a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkba érkező turistákat, természetbarátokat.

További információ az alábbi linkre kattintva érhető el:

http://bit.ly/2kK3Uip

Kapcsolódó oldalak