Boki-Duna halászati bemutató

Vajon hányan tudják manapság, hogy mi a vejsze, a tápli, a tapogató, vagy a kece? Mindezek évszázadokkal ezelőtt használt halászeszközök elnevezései. Ezeket az eszközöket és a használatukat, a különböző módszereket élményt adó program keretében lehet megismerni a Duna-Dráva Nemzeti Park Béda-Karapancsa Tájegységében található Boki-Duna holtág mellett. A vízfelület a Duna egykori medrének maradványa, valamikor itt folyt a Duna. Ma már a Dunából csak közvetett úton és ritkán kap vizet, így a feltöltődése lassan halad előre.

1953_large

A vízpart mellett több száz évet ugorhatunk vissza a múltba, és egy ősi vízi világba pillanthatunk be. Szakember mutatja be a gyakorlatban a különböző halászati eszközöket, valamint beavatja a vendégeket abba a rendkívül érdekes, ma már titokzatosnak tűnő világba, ami az itt élők mindennapjait jellemezte sok évszázadon át. Az ártér jelentette a megélhetést a térség lakossága számára, a halászat mellett számos más ún. haszonvételezési lehetőséget használtak ki, méhészkedtek, gyümölcsöt termesztettek. Megtudhatjuk, hogyan történt a különböző élelmiszerek és ezen belül a halak tartósítása, tárolása, fogyasztása. A program során egy rekonstruált fok megtekintésére is lehetőség nyílik. A halászati bemutatót igény szerint halászléfőzés egészítheti ki.

Helyszín: Boki-Duna (GPS: N45,900006 E18,779894)

Megközelítés: Kölked irányából az erdőfűi úton, Erdőfűn áthaladva 1,5 km.

Program időtartama: 3-4 óra

Részvételi díj: 2900 Ft/fő

Minimális létszám: 10 fő

 

Hasznos:

Fontos a kényelmes túracipő/bakancs, az időjárásnak megfelelő felszerelés megválasztása, valamint a szúnyogok és kullancsok elleni védekezés.

A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.

Információ, bejelentkezés:
Telefon: 30/326-9459, 30/377-3388
E-mail: evahorvath@ddnp.kvvm.hu, komlos@ddnp.kvvm.hu

Kapcsolódó oldalak