Szentborbási Oktatóközpont

Szentborbás község Felsőszentmárton felé eső végén egy rövid bekötőúton haladva a Dráva töltése mögött érhetjük el a Duna-Dráva Nemzeti Park Szentborbási Oktatási Központját. A Központ közvetlenül a Dráva folyó partján található.

Az épület egykor a Dráva folyó szabályozásakor vízügyi szakaszmérnöki iroda, majd gátőrház volt. Több tulajdonosváltást követően a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság lett a tulajdonos.

Az épület udvarán került sor 1996-ban a Duna-Dráva Nemzeti Park avatására.

Az épület több mint egy évtizedig a nemzeti park igen népszerű vendégházaként üzemelt, mivel a ház melletti magaspartról gyönyörű kilátás nyílik a hosszan kanyargó Dráva folyóra.

2000-től az épület előtti terület vált a drávai vízitúrák egyik legkedveltebb táborhelyévé. Különösen az úgynevezett kombinált túrák (Barcs-Szentborbás szakaszon evezés, majd visszafelé kerékpározás) népszerűek az utóbbi években. 2008-ban vizesblokk került kialakításra a túrázók számára.

2010-ben az IPA Magyarország-Horvátország „Kétnyelvű környezeti nevelés a Dráva-medencében” elnevezésű projekt keretében az épület Oktatási Központtá alakítására került sor. A központ célja, hogy az ide látogató diákok (elsősorban a térség horvát nyelvű iskoláinak tanulói) megismerjék a Dráva menti területek természeti értékei mellett a két szomszédos ország határ menti vidékeinek kultúráját, néprajzát is. A Központ kialakításakor külön figyelmet szenteltünk a környezettudatosságnak.

A Központ környékén egy kétnyelvű (magyar és horvát) tanösvény segíti a látogatókat a természeti értékek megismerésében. A tanösvény táblái:

1. Duna-Dráva Nemzeti Park működése
2. Környezetvédelem: komposztálás, szelektív hulladékgyűjtés és napenergia hasznosítás
3. Emlősök a Dráva mentén: vidra és hód
4. Emlősök a Dráva mentén: aranysakál és vadmacska
5. A Dráva folyó halai
6. Madarak a Dráva mentén

Kapcsolódó oldalak