Hírek

Élménybeszámoló – Legalább negyven különböző fajú gomba került a kosarakba

Mintegy harmincan vettek részt azon a gombatúrán, melyet szombaton (10.25.) rendeztünk Szarvason, az Anna-ligetben. A teríték igencsak gazdagra sikerült: legalább negyven gombafaj kisebb-nagyobb példányai kerültek ki a kosarakból.

A lelkes csapat tagjai délelőtt 10.00 órakor gyülekeztek a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Látogatóközpontjában. Munkatársaink itt mindenkit Nemzeti Parki Termék Védjeggyel ellátott finomságokkal – mézzel, szürkemarha kolbásszal – kínáltak. Aztán Gaál Sándor gombavizsgáló szakellenőr vezetésével útnak indult a csapat. A liget fái, bokrai alatt és a mezőkön is nagyon sokféle gombát sikerült összegyűjteniük.

– A szokatlanul nagy felhozatal elsősorban a csapadékos időjárásnak köszönhető. A korábbi évek hasonló időszakában szervezett Anna-ligeti túrákon jóval kevesebb fajt találtunk, mint most – mondta Gaál Sándor, amikor a túra befejeztével az asztalokra került a végeredmény.

gombatura_ezeradam10_27

A résztvevők többsége már gyakorlott gombagyűjtő volt, így nagyon sok fajt maguk is be tudtak azonosítani. Akadtak azonban olyan példányok is, amelyek még a gombaszakértőt is zavarba hozták.

– A rengeteg eső miatt a gombák átnedvesedtek, az állaguk és az illatuk is megváltozott, ezért néhány esetben nehéz teljes biztonsággal megállapítani, milyen fajról is van szó – ecsetelte Gaál Sándor.

A begyűjtött példányok között jó néhány ritkán látott érdekesség is akadt. Ezek egyike kétségkívül a kék harmatgomba, amelyet szép kék színe mellett nyálkás kalapja is könnyen felismerhetővé tett. A korallgombák nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek körében is nagy sikert arattak, sokan megcsodálták szépségüket. A retekszagú kígyógomba jellegzetes illata pedig mindenkit hamar meggyőzött arról, hogy ezt a fajt nehéz bármely másikkal összekeverni.

Ehető és mérgező gombákat egyaránt találtak. Az ehető gombák között a hagyományos csiperkefélék mellett szép számmal gyűjtöttek lilatönkű pereszkét és júdásfül-gombát is.

Ami a mérgező (vagy fogyasztásra alkalmatlan) gombákat illeti, ezekről is sokmindent megtudhattak a résztvevők a gombavizsgáló szakellenőrtől. Például azt, hogy a különféle taplógombák sajnos pár év alatt elpusztítják azt a fát, melynek törzsén megtelepednek. Végül még néhány érdekesség a fellelt fajok közül: találtak gyökeres áltriflát, ragadós bocskorosgombát, sárga nedűgombát, gyapjas tintagombát és halálosan mérgező parlagi tölcsérgombát is.

Gaál Sándor természetesen felhívta a figyelmet arra, amit sohasem szabad feledni: csak olyan gombát együnk meg, amelyet megvizsgáltattunk szakellenőrrel!

gombatura_liptakJ_10_27

További hírekért keresse fel a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapját, vagy kövesse tevékenységét Facebook-on >>

Kapcsolódó oldalak