Hírek

Élmények a nemzeti parki csillagsétákról!

Élmények a nemzeti parki csillagsétákról!

A május 24-kén, az Európai Nemzeti Parkok Napján megrendezett „Csillagséták nemzeti parkjainkban” tematikus nap számos különleges élményt tartogatott a résztvevőknek.

Az eseményen szakképzett vezetők kalauzolták el az érdeklődőket a csillagok végtelen és kiismerhetetlen világába. A naplemente után indított túrákon ki kellett élesíteni a hallást, hogy a kószáló vaddisznók mellett madárhangokat is lehessen hallani: a Gerecsében például berki tücsökmadár hallatta énekét a „csillagvadászok” nagy örömére.

Az éj leszállta után indulhatott az égbolt kémlelése. Szerencsére sok helyszínen ekkorra már éppen kitisztult az ég. A Jupiter, a Mars és a Szaturnusz bolygók mellett több helyszínen gömbhalmazokat (gömbbé tömörült csillag-csoportokat) is megfigyelhettek az érdeklődők. Habár a 209P/LINEAR nevű üstökös pályája éppen ezekben a napokban keresztezte a Föld Nap körüli útját, és többen a Camelopardalidák meteorraj kitörésére is számítottak, a meteorzápor elmaradt. De így is több helyszínen figyeltek meg hullócsillagokat a túrázók. Azokon a helyszíneken, ahol borult volt az idő, csillagászati ismereteket nyújtó előadások zajlottak.

A programsorozat sikerét mutatja, hogy a megelőző hét elején már sok helyszínre nem is lehetett regisztrálni. A kedvezőtlen időjárás ellenére a programokon végül is közel 400 látogató vett részt, és a séta után sokan érdeklődtek a további lehetőségekről.

A Magyar Nemzeti Parkok az év hátralévő részében is több csillagsétát szerveznek. Ezekről a magyarnemzetiparkok.hu honlapon tájékozódhatnak. A programok között számos más jellegű programot is találnak a hazánk természeti és táji öröksége iránt érdeklődők.

Kapcsolódó oldalak