Kökörcsin Ház Erdei Iskola

Kökörcsin Ház Erdei Iskola

Esztergom-Kertvárosban, a Kis-Strázsa-hegy lábánál található erdei iskolánk ideális helyszín a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal való ismerkedésre. Ez a Duna-Ipoly Nemzeti Park ”nyugati kapuja”. Keletről idáig érnek a Pilis (mészkő) és a Visegrádi hegység (vulkanikus eredetű) nyúlványai.

Az Erdei Iskola környezete több mint száz éven keresztül, 1990-ig katonai célokat szolgált, mint lőtér és gyakorlótér. A katonai hasznosítás nyomai ma is fellelhetők, de ennek ellenére rendkívül gazdag természeti értékekben, látnivalókban. Az állandó kiállításon a Pilis-hegység természeti értékeit tanulmányozhatjuk, majd a Strázsa-hegyi tanösvényt végigjárva testközelből is megismerhetjük. Négy- vagy ötnapos erdei iskolai programunkat elsősorban az általános iskolák diákjai számára állítottuk össze.

DINPI_kökörcsin_ei_01

DINPI_Kökörcsin_ei_02

Programjaink:

Madarászat
Odúismereti sétával egybekötött madármegfigyelés. A téli hónapokban a madáretető vendégeit nézzük meg, tavasszal az odútelep fészkeibe kukucskálhatunk, ahol tojásokat, majd fiókákat leshetünk meg. Madarászok segítségével madárgyűrűzési bemutató, madársimogatás. Ajánlott minden korosztálynak.

Séta a tanösvényen
Botanikai vizsgálódás: a Kis-Strázsa-hegy védett és fokozottan védett növényfajainak bemutatása, bármely korosztály igényeihez igazodva. Geológiai vizsgálódás: a tanösvény mentén felhagyott mészkőbányában lehetőség van kőzet vizsgálatra, a hegyoldalon több kőzetréteg megfigyelésére és az eróziós folyamatok bemutatására. Iskolásoknak ajánljuk.

DINPI_Kokorcsin_erdei-iskola_strazsa-hegy

Vízbiológiai- és az avarban élő szervezetek vizsgálata
Az Erdei Iskola szomszédságában lévő tónál vízmintát veszünk, az ebben élő makroszkopikus szervezetek határozó kulcs segítségével beazonosíthatóak. Egyedszámuk eloszlásából következtetünk a víz minőségére. Az avarból begyűjtött állatfajokat is meghatározhatjuk nagyító, ill. bogárnézőke segítségével. Az oktatóteremben pedig megnézzük, milyen az élet a mikroszkóp alatt. Minden korosztálynak ajánlott.

Vadismeret
Avagy: miért kell vadászni a nemzeti parkban? Erdei Iskolánkban vetített képes gondolatébresztő beszélgetésre invitáljuk az érdeklődőket. Kézbe adjuk a trófeákat, lehet vadprémeket simogatni, és kipróbálni, milyen nyomot hagynak a nagyvadak a talajon. Igény szerint esti vadlesre is elkísérjük látogatóinkat, korlátozott létszámban. Minden korosztálynak ajánlott.

Gyógynövények és ehető növények, gombák
Tavasztól őszig futó program. Ismerkedés a Strázsa-hegyen és környékén fellehető hasznos növényekkel és gyógyhatásaikkal. Igény szerint vetített képes előadás a témából. Iskolás kortól minden korosztálynak ajánlott.

Vasfüggöny túra
Megmutatjuk a volt katonai lőtér még épségben fennmaradt berendezéseit: bunkereket, lőállásokat, tankbeállókat. Mindenkinek ajánlott, aki szeret gyalogolni.

Népi mesterségek
Kemencés és bográcsos ételek készítése; sütés-főzés a szabadban hagyományos eszközökkel. Mire jó a szakajtó? Mekkora egy péklapát? Kóstoljuk meg, mit főztünk! Minden korosztálynak ajánljuk.

Egyéb lehetőségek
Játék a ház körül: természetismereti csapatjátékok, aszfalt rajzolás, célbadobás és kézműveskedési lehetőségekkel várjuk azokat, akik nem vállalkoznak a kirándulásra. Vállaljuk iskolai tanóra keretében bármely természetvédelmi témájú előadás (sorozat) megtartását, korosztályhoz és tananyaghoz igazított tartalommal.

DINP_kokorcsin_kilato

 

DINPI_Kokorcsin_tura

További információ:
Dr. Jankainé Németh Szilvia
telefon: 33/435-015
e-mail: esztergom@dinpig.hu
www.dunaipoly.hu

Megközelítés:
az erdei iskola Esztergom-Kertváros mellett, a Dorogot elkerülő 117. sz. főút és az ún. „Suzuki út” kereszteződésében fekszik. Volánbusszal az Árpád-hídtól Esztergom-Kertváros-Laktanya megállóig kell utazni.

Kapcsolódó oldalak