Program

Időpont:
2018. 07. 20. 19:00- 2018. 07. 20. 23:00
Kategória:
  • Aktív
  • Diák
  • Fiatal felnőtt
  • Gyermekes család
  • Nyugdíjas
  • Specialista

Az istenek a fejünkre esnek!

Vértesi csillagnéző túránkon ezúttal kivételesen jó alkalmunk nyílhat a római istenek megismerésére! Útközben természetvédelmi és vadász szakember beszél a Vértes élővilágról, az esti erdő vadjairól, neszeiről, szürkületkor csillagász szakemberek bevonásával folytatjuk túránkat.

Biztosan számíthatunk a fülemüle, népies nevén a csalogány énekére, de kis szerencsével az erdő vadjainak riasztását, az elfutó vad csörtetését is hallhatjuk. Megismerkedhetnek a fényszennyezés fogalmával, annak állatokra gyakorolt hatásával.

Napnyugta után a nyugati égen ragyog a szépség és a szerelem római istennője, Vénusz. Később a növekvő Hold közelében feltűnik a fényes főisten, Jupiter, délen pedig Jupiter apja, Szaturnusz követi. A keleti égbolt alján pedig közeledik a hadisten, Mars. A Spici-hegyről (Zuppa-tető) szép kilátás nyílik a környező tájra. A lakott területektől távol tudjuk a sötét égboltot szemügyre venni. Viszont ezekre a településekre rálátunk, így a fényszennyezés káros hatását is jól meg lehet figyelni. A túrán kézi távcsöveket és csillagtérképeket használunk – ezek segítségével bárki meg tudja figyelni a nyári Tejút sok szép látnivalóját és érdekességét!

A túrát az MCE Felsőgallai Amatőrcsillagász Klubbal közösen szervezzük.

Előzetes bejelentkezés szükséges!

Találkozás: 19:00, Szár vasúti megállója (GPS: 47.4852749,18.5266394)

Túra hossza, időtartama: 6 km, 4 óra

Részvételi díj: 2200 Ft/fő, kedv./családi: 1200 Ft/fő

Információ: Klébert Antal, +36 70 330 3854 (munkaidőben), kleberta@dinpi.hu

Túra nehézsége: közepes nehézségű túra

Kapcsolódó oldalak