Program

Időpont:
2014. 03. 28. 10:00
Kategória:
  • Aktív
  • Diák
  • Fiatal felnőtt
  • Gyermekes család
  • Specialista

Barlangolás: Le a Lóczy-barlangba és fel a Tamás-hegyre – geotúra és kedvezményes barlanglátogatás (“kültéri földrajzóra”)

A turisztikai barlangok hónapja alkalmából nyílt napot szervezünk általános- és középiskolások, családok részére, melynek egyik helyszíne a balatonfüredi Lóczy-barlang és a fölé magasodó Tamás-hegy. A teljes program három szolgáltatást foglal magában: Szakvezetés a Lóczy-barlangban, Interaktív foglalkozás a barlang bejáratánál, Geotúra a Tamás-hegyi Jókai-kilátóhoz.

A program során szakvezetéssel megtekinthető a Lóczy-barlang, majd a diákok interaktív, játékos foglalkozáson vethetnek részt. A Bakony–Balaton Geopark változatos kőzeteivel geológiai idővonal mentén ismerkedhetnek, illetve színes képek és kirakók segítségével megidézhetik a térség földtani múltjának legizgalmasabb fejezeteit. Különböző kőzetvizsgálati módszerek kipróbálásával (kőzetcseppentés és kőzetkarcolás) közvetlenül felfedezhetik a kézről kézre járó kőzetek jellegzetes tulajdonságait. A geotúra során a Föld történetének középidejébe látogatunk, megidézzük a Tethys-óceán végtelen víztömegét, a zöldellő nyitvatermő erdőket, dinoszauruszokat, és ősmadarakat hátán hordó szigetvilágot és az élettől nyüzsgő zátonyokat. Képzeletben lemerülünk az óceán langyos, jól átvilágított vizeibe, leszállunk mélységeibe, ahol a tenger alatti vulkánosságról alkothatunk képet. Utunk során ennek a csodálatos, letűnt világnak kézzelfogható emlékeit is megismerjük: a Lóczy-barlangot befogadó Füredi Mészkő tűzkőgumókkal mintázott vastagpados megjelenését csodálhatjuk meg, majd egy griffmadár-fészekre emlékeztető kőrakásban szikrákat csalunk ki a hatalmas tűzkövekből. A geotúra utolsó állomása a Tamás-hegy, melynek 315 m-es tetejéről emelkedő Jókai-kilátóból igéző körpanoráma nyílik a környékre.

Találkozási hely: Lóczy-barlang bejárata
Időtartam: körülbelül 3 óra
Minimum létszám: 10 fő/geotúra.
Indulási időpontok: 10.00 és 14.00 óra

Előzetes jelentkezés március 26-ig, csak csoportoknak szükséges.
A felszíni programok térítésmentesek, a Lóczy-barlang látogatása belépőjegy váltásával. (400Ft/felnőtt, 300Ft/gyerek)

További információ:

Sárdy Julianna geotúra-vezető +36 30 491 0061
E-mail: sardy@geopark.hu

 

Kapcsolódó oldalak