Program

Időpont:
2021. 10. 23. 10:00- 2021. 10. 23. 16:00
Kategória:
  • Aktív
  • Diák
  • Fiatal felnőtt
  • Gyermekes család
  • Nyugdíjas
  • Specialista

Tájséta a Pécselyi-medence őszi színei között

Helyszín: Pécsely
Ár: Felnőtt: 850 Ft / fő, Gyerek: 400 Ft / fő
Találkozó helye: Pécsely, Zádor Bisztró parkoló GPS: 46.954861, 17.788223
Találkozó ideje: 2021. október 23. szombat 10.00 óra
Időtartam: 6 óra
Táv: 8 km

Október 23-án (szombat) 10.00 órakor várjuk a túrázni vágyókat térítéses programunkra. Jelentkezés: előző nap 16.00 óráig.

Geotúránk a szelíd Pécselyi-medence szívében, a 7000 éves múlttal büszkélkedő Pécsely patakkal körülvett templománál veszi kezdetét. Sok érdekességet tudhatunk meg a település múltjáról, a szőlőművelés helyi sajátosságairól, parázs birtokvitákról. A Dobogó nevet viselő fenyves-borította domb mellett elhaladva átkelünk az egykor jobbágyok lakta település részre, ahonnan felkapaszkodunk festői medencénk díszpáholyába, a Zádor-várhoz.
Az Örvényesi-séd újra mellénk szegődik, hogy ezúttal megmutassa nekünk a Zádor-kút névre hallgató, nem mindennapi vízbőséggel (az átlagos tízszerese) megáldott forrását. (A közelben régen vízimalmot hajtott ez a gyors folyású séd).

A Zádor-vár falai között megidézzük a történelem ide is begyűrűző viharos hullámait, megfűszerezve helyi specialitásokkal. Az északi fal sziklára épült, melyben rejtélyes lyukakat: karsztos üregeket pillantunk meg, és melyek keletkezése nyomába eredünk. A Balaton-felvidék egyik legnagyobb tektonikai mozgása következtében kialakult tektonikai síkot is felfedezünk a sziklán.
Geotúránk egyik ajándéka a hegytetőről elénk táruló leírhatatlan látvány. Az egész Pécselyi-medence soha nem látott szögből, és olyan magasságból mutatja meg magát nekünk, mintha léghajóból néznénk! Érdemes néhány percig” itt ragadni”, mert aligha lehet másutt ennél jobban átlátni és megérteni ennek a gyönyörű vidéknek a geológiáját, felépítését, különleges történelmét, mint épp ezen a helyen! Lefelé ereszkedve a hegyről egyre jobban érezzük a Balatoni Riviéra mediterrán jellegű hatását: kis szőlőbirtokok, népi jellegű pincék és présházak mellett haladunk el.
Nemespécsely hosszú utcájának gyönyörű műemlék épületei között végig sétálva megfejtjük a számozás rejtvényét, majd a Zádor-forrásból eredő és táplálkozó Örvényesi-séd hídján átkelve, a református templom mögött a Dobogó-hegy útbevágásánál zárjuk túránkat, ahol a világosszürke Nosztori Mészkő tárul elénk, melyben tűzkőlencséket fedezünk fel. Hogy miért és hogyan is kerültek bele ezek a mészkőbe? Majd a tűzkőlencsék elmesélik nekünk…

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúra csoportok részére egész évben megrendelhető.

A legutóbbi geotúrán készült fényképalbum az alábbi linkre kattintva megtekinthető:

Előzetes jelentkezés: szükséges telefonon vagy e-mailen.

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni.

Felhívjuk szíves figyelmüket hogy ez a geotúra csoportok számára egész évben megrendelhető!Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:

Sárdy Julianna

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető

+36 30 491 0061

Kapcsolódó oldalak