Program

Időpont:
2021. 09. 11. 10:00- 2021. 09. 11. 15:00
Kategória:
  • Aktív
  • Diák
  • Fiatal felnőtt
  • Nyugdíjas

Csarabos túra a 70 éve védett Uzsai Csarabos Erdőben

Helyszín: Úrbéri erdészház (Sümeg-Tapolcai út)
Ár: ingyenes
Találkozó helye: Úrbéri erdészház (Sümeg-Tapolcai út) GPS: EOV 520452, 180762
Találkozó ideje: 2021. szeptember 11. szombat 10.00 óra (Jelentkezés: szeptember 10. 16.00 óráig!)
Időtartam: 4-5 óra
Táv: 7 km

A túra során felkeressük a Sümeg-Tapolcai-hát legváltozatosabb erdőtömbjének unikális élőhelyeit, a fekete áfonyás-csarabos és nyíres-csarabos fenyéreket az Uzsai Csarabos Erdőben, melynek védetté nyilvánítását egyik leghíresebb magyar botanikusunk, Jávorka Sándor kezdeményezte még 1951-ben.

A csendes, háborítatlan erdő ligetes részein az augusztus második felében nyíló hangaféle, a csarab lilásrózsaszín szőnyege különleges látványt nyújt. Ezt a képet borókák és a föléjük lenge lombot képező, vakítóan fehér törzsű nyírfák tovább színesítik. Érdekesség, hogy a Dunántúl közepén csak itt fordul elő a fekete áfonya, az is csak a meredek, kisavanyodott, kvarckavicsos dombéleken. A dunántúli sás jellegzetes világoszöld foltjai is jól láthatók ebben az időszakban. A kirándulás alatt lehetőség nyílik más, ezen a területen jellegzetes, ritkaságuk miatt védetté nyilvánított növényfajokkal történő megismerkedésre is.

A programon való részvétel térítésmentes, azonban csak 10 fő jelentkezése esetén indul!

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, helyenként köves terep miatt a lábat biztosan tartó lábbeli, útravaló, személyenként 1,5 liter folyadék

Túra nehézségi foka: közepes

Felhívjuk figyelmüket, hogy a túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt!

Az erdőben történő gyalogos közlekedés balesetveszélyes. Lehulló vagy földön fekvő fadarabok, rovarcsípések, tüskés – tövises növények okozta sérülések, visszacsapódások, az egyenetlen talajfelszín okozta botlások, esések előfordulhatnak. Mivel a túra egy részét nem nyomvonalas erdészeti úton tesszük meg, ezért fokozott óvatosságra van szükség! Ilyen esetekért sem az erdőgazdálkodó (Budapesti Erdőgazdaság Zrt.), sem a természetvédelmi kezelő Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság nem vállalja a felelősséget!

A területen a honvédelmi használat következményeként veszélyes tárgyak, illetve azok maradványai kis eséllyel ugyan, de előfordulhatnak. Ezeket megmozdítani vagy elvinni, illetőleg hozzájuk érni nem szabad. Ilyen tárgyak észlelése esetén a rendőrséget azonnal értesíteni kell.

A területen vadászati tevékenység zajlik, emiatt a területen a túra megadott időtartamán túl tartózkodni veszélyes és tilos.

Információ:
Dr. Cservenka Judit
+36 30 491 0083

cservenkajudit (@) bfnp (.) hu

 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

Kapcsolódó oldalak