Program

Időpont:
2021. 06. 19. 09:30- 2021. 06. 19. 13:30
Kategória:
  • Aktív
  • Diák
  • Fiatal felnőtt
  • Gyermekes család
  • Nyugdíjas

Dörgicsei levendulás-templomos geotúra

Helyszín: Alsó-Dörgicse

Találkozó helye: Alsó-Dörgicse, Boldogasszony templomrom, parkoló

Ár: felnőtt 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő

Távolság: 6 km

Túra ideje: 4 óra

Aki szereti a lankákba simuló kora középkori templomokat,
– aki kíváncsi különleges bányák különleges mészkőfejtési technikáira (és ennek tárgyi emlékeit az eredeti helyszínen szeretné megnézni),
– aki szeretné látni a nyugati országrész – minden túlzás nélkül – legszebb karrmezőjét, akinek meglódítja a fantáziáját: vajon mi az ördög lehet az az ördögszántás!?,
– aki önállóan szeretne felfedezni kisebb barlangüregeket egy hosszabb függőleges sziklafal mentén,
– aki közvetlen közelről szeretne látni egy több, mint 10 méter magas löszfalat a maga lélegzetelállító vadságában és szépségében,
az ne hagyja ki a Balaton-felvidék egyik legkülönlegesebb gyöngyszemének, a „Dörgicsei Mészkő-Alpoknak” felfedezését!

Ráadásul, hogy a 3-as szám rajongói is fellelkesüljenek – íme, a menü:
– 3 híres középkori templom (Boldogasszony dörgicsei-templomrom, Kisfalud-dörgicsei templomrom és Szt. Péter-dörgicsei templomrom),
– 3 Dörgicse (sorrendben: Alsó-, Kis- és Felső-Dörgicse),
– 3 teljesen különböző arculatú mészkőterület. „Mészkő a tetőn”,”mészkő a tálban” és „mészkő a falban”, és ami mindezt körül öleli, megteremti, a leghatalmasabb 3-as: a 3ÁSZ! (vagyis mindez a csoda a 250–200 millió évig tartó triász időszak mészkövében tárul a szemünk elé.)

A szakvezetett túra kizárólag a koronavírus ellen védett személyek, és a felügyeletük alá tartozó, 18. életévüket be nem töltött személyek által látogatható. A koronavírus elleni védettség igazolására kizárólag a 60/2021. (II. 12.) Korm. rendeletben meghatározott, érvényes védettségi igazolvány, illetve applikáció alkalmas.

Visszafelé menet belépőjegy váltásával lehetőség nyílik a Dörgicsei Levendárium megtekintésére, ahol virágpompában álló levendula ültetvényben gyönyörködhetnek és levendulás termékek sokasága között válogathatnak.

Szükséges felszerelés: szendvics, innivaló, esőkabát, zárt (kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló) cipő, fényképezőgép, távcső.

A túra legalább 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni!


Előzetes jelentkezés szükséges telefonon vagy e-mailen mobiltelefonszám megadásával, a túrát megelőző napon 16:00 óráig!

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető;
+36 30 491 0061
sardyjulia@bfnp.hu

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt. Iratkozzon fel hírlevelünkre online, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről!

Kapcsolódó oldalak