Program

Időpont:
2021. 09. 17. 09:30- 2021. 09. 17. 17:00
Kategória:
  • Aktív
  • Diák
  • Fiatal felnőtt
  • Specialista

E-BIKE túra a Bükk-fennsíkra: Bél-kői kör

Májustól októberig hetente szervezünk szakvezetett E-bike túrákat a Bükk-fennsíkra. Túráinkat úgy állítottuk össze, hogy a résztvevők láthassák azokat a természeti értékeket, élőhelyeket, amelyek a Bükki Nemzeti Park kiemelt értékei között tartunk számon.

ÚTVONAL

Szalajka-völgyi Kerékpárkölcsönző – Fátyol-vízesés – Szalajka-forrás – Katonasírok – Gyári-tó (Bélapátfalva) – Apátság – Bél-kői tanösvény – Bél-kő-nyak – Őr-kő – Olasz-kapu – Szalajka-völgyi Kerékpárkölcsönző

TÚRALEÍRÁS

Az E-bike használat megismerése után a kerékpárosokkal a Szalajka-völgyön végighaladunk, a pisztrángos telepet és a Szikla-forrást elhagyva elérjük a látványos Fátyol-vízesést, amelyet a Szalajka-patak épített lépcsőzetesre. Utána a Gloriette-tisztás látványa fogad, majd a Szalajka-patak forrása. A karsztforrás vízhozama az időjárás függvényében szélsőséges értékek között változik, de vize mindig tiszta, iható. Megkerülve a „tengerszemet” emelkedőn visz tovább utunk. A Kék jelzésű kerékpárúton négyes útelágazója (Katonasírok) után legurulunk a Bélapátfalvához tartozó üdülőtelepre a Lak-völgyi tóhoz, a Szomjas Csuka étteremnél pihenőt tartunk. Innen újra aszfalton megyünk a települést a hegy felől elkerülve a Ciszter Apátságig. A román-kori templom melletti forrás az utolsó vízvételi lehetőség. Rövid megálló után a Bél-kőre vezető egyenletesen emelkedő aszfaltos úton, majd tovább emelkedő erdészeti földúton haladunk a Bél-kő csúcsa felé (A kilátó ponthoz már gyalog tesszük meg a hátralévő 80 métert). A panoráma kárpótol majd a fáradságért. Különleges látvány a felhagyott kőfejtő bányaudvara, a hegy alatt húzódó települések és a távoli dombok, hegyek látványa. Tiszta időben a Magas-Tátra is látszik. Következő állomásunk, az Őr-kő szintén gyalogosan közelíthető meg, ahonnét déli irányba nyílik fantasztikus kilátás. Továbbindulva bükkös erdőkön vezet keresztül erősen köves, de járható utunk, majd elérjük a Bükk-fennsík hegyi rétjeit. Utunk itt becsatlakozik az aszfaltozott erdészeti útba és balra fordulva meglátjuk az Olasz-kapu sziklaszorost. Miután a sziklák között áthaladtunk szinte már nem is kell tekernünk a kerékpárt, mert onnan már végig legurulunk vissza a Szalajka-völgybe.

REGISZTRÁCIÓ, JEGYVÁSÁRLÁS

https://www.bnpi.hu/hu/program-reszletek/e-bike-tura-a-bukk-fennsikra-bel-koi-kor-hu

Kapcsolódó oldalak