Program

Időpont:
2021. 06. 24. 09:30- 2021. 06. 24. 17:00
Kategória:
  • Aktív
  • Diák
  • Fiatal felnőtt
  • Specialista

E-bike túra a Bükkben

Májustól októberig hetente szervezünk szakvezetett E-bike túrákat a Bükk-fennsíkra. Túráinkat úgy állítottuk össze, hogy a résztvevők láthassák azokat a természeti értékeket, élőhelyeket, amelyek a Bükki Nemzeti Park kiemelt értékei között tartunk számon.

A következő túra június 24-én, Bél-kői kör:

Szalajka-völgy – Fátyol-vízesés – Katonasírok – Bélapátfalva, gyári-tó – Bél-kő nyak – Őr-kő – Olasz-kapu – Szalajka-völgy

Szikla-forrás és Fátyol-vízesés: A karsztforrás vízhozama az időjárás függvényében szélsőséges értékek között változik, de vize mindig tiszta, iható. Továbbhaladva elérjük a látványos Fátyol-vízesést, amelyet a Szalajka-patak épített lépcsőzetesre.

Katonasírok: A Szilvásváradot és Bélapátfalvát egymástól elválasztó hegyvonulat gerincén a második világháború itteni frontvonalán elesett német katonák sírhelye ma is látható.

Bélapátfalva, Gyári-tó: Rövid pihenő, büfé lehetőséggel.

Bélháromkúti Apátság: az ország egyetlen épen maradt, középkori eredetű ciszterci apátsági temploma.

Bél-kő: Az apátsági templom mellett elhaladva aszfalton vezet utunk egykori mészkőbánya felső bányaszintjéig. Innen tovább már földúton haladunk.

Őr-kő kilátópont: Innentől ismét a fennsíkon tekerünk, amelynek egyik kiváló kilátóhelye mellett vezet az utunk, így érdemes az Őr-kőre is felkapaszkodni a csodás panoráma miatt.

Olasz-kapu: Innen már végig lejtőn ereszkedünk Bükk-fennsíkról Szilvásvárad felé

A túra leírása:

Az E-bike használat megismerése után a kerékpárosokkal a Szalajka-völgyön végighaladunk, a pisztrángos telepet, Szikla-forrást elhagyva a Fátyol vízesés melletti emelkedő után a Gloriette-tisztás látványa fogad. Utunk itt keresztezi a kisvasutat, majd a vasút végállomása után balra fordul és megkerülve a „tengerszemet” emelkedőn visz tovább. A Kék jelzésű kerékpárúton négyes útelágazója (Katonasírok) után már ereszkedik legurulunk a Bélapátfalvához tartozó üdülőtelepre a Lak-völgyi tóhoz. (Szomjas Csuka étterem). Innen újra aszfalton megyünk a települést a hegy felől elkerülve a Ciszter Apátságig. A román-kori templom melletti forrás az utolsó vízvételi lehetőség. Rövid megálló után a Bél-kőre vezető egyenletesen emelkedő aszfaltos úton, majd tovább emelkedő erdészeti földúton haladunk a Bél-kő csúcsa felé (A kilátó ponthoz már gyalog tesszük meg a hátralévő 80 métert). A panoráma kárpótol majd a fáradságért. Különleges látvány a felhagyott kőfejtő bányaudvara, a hegy alatt húzódó települések és a távoli dombok, hegyek látványa. Tiszta időben a Magas-Tátra is látszik.

Továbbindulva már bükkös erdőkön vezet keresztül erősen köves, de járható utunk, majd elérjük a Bükk-fennsík hegyi rétjeit. Utunk itt becsatlakozik az aszfaltozott erdészeti útba és balra fordulva meglátjuk az Olasz-kapu sziklaszorost. Miután a sziklák között áthaladtunk szinte már nem is kell tekernünk a kerékpárt, mert onnan már végig legurulunk vissza a Szalajka-völgybe. Visszaúton még megállhatunk a Gerenna-vár nyeregnél kialakított parkolóban, ahonnan kövekből rakott lépcsőn lehet a hegytetőre feljutni a várfal maradványokhoz.

Másik pont, ahol érdemes megállni a Millenniumi kilátó parkolója. Itt lehet bevárni egymást és együtt továbbhaladni, mert a parkolótól tovább lefelé már nagyobb szembejövő gépjármű forgalommal kell számolni.

Tiszta időben érdemes felmenni a kilátóba, ami a parkolótól 3 perc sétával elérhető.

A Kalapati parkolót elhagyva óvatos fékezésekkel ereszkedünk le a Tótfalusi-völgyön vissza a Szalajka-völgybe.

Táv: 38 km, szintemelkedés: 1400 m, 40% aszfalt, 60% erdészeti földút.

A túra nehézsége: közepes.

Időjárási és terep viszonyok változásából kifolyólag a túra útvonal változás jogát fenntartjuk.

Találkozó helye: Szalajka-völgy, Kerékpárkölcsönző (www.kerekparkolcsonzo.hu)

9:30-tól érkezés, kerékpárok átvétele, ismerkedés az e-bike használatával

9:50 Túra indulás

16:00 Visszaérkezés az indulási helyre.

 

További információk, online jegyvásárlás: https://www.bnpi.hu/hu/program-reszletek/e-bike-tura-hu

Kapcsolódó oldalak