Program

Időpont:
2019. 12. 27. 10:00- 2019. 12. 27. 14:00
Kategória:
  • Aktív
  • Diák
  • Fiatal felnőtt
  • Gyermekes család
  • Nyugdíjas
  • Specialista

Évbúcsúztató geotúra a Tihanyi-félszigeten

Időpont: 2019. december 27.

Helyszín: Tihanyi-félsziget

Ár: felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft.

Találkozó időpontja: 10.00 óra

Találkozó helye: Tihany, Apáti Kapu parkoló

Távolság: 2,5 km + 2,5 km

Túra ideje: 2 + 2 óra

A Tihanyi-félsziget minden évszakban csodálatos, természeti kincseket két kézzel szóró táj, melynek szépségeivel soha nem lehet betelni.

A nyári Levendula Fesztivál, vagy az őszi Garda Fesztivál keretei között indított geotúráinkon, rengetegen voltak kíváncsiak a különböző ösvények mellett rejtőzködö természeti kincsekre.
Az év utolsó túrája azok számára is új látni és megismerni valókat tartogat akik korábban velünk tartottak, mert azokat az útvonalakat fűzi fel, melyek a korábbi alkalmakból kimaradtak.

Első helyszínünk az egyedülálló panorámát kínáló Apáti-kilátó, majd a télen is különleges látványt nyújtó híres történelmi levendulás, ahol egy sor érdekességet megtudhatunk a növényről, és Tihany történelmi múltjáról, ami összefonódótt az illatos levendulával. E lélekemelő pihenő után a félsziget nyugati gerincén húzódó Lóczy Lajos gejzírösvényen haladunk tovább, vulkáni tufalépcsőkön lépkedve. A fölénk magasodó részben a vulkánosság, részben a hévforrások által épített sziklafalak mentén a Nyereg-hegy – már a rómaiak idejében sánccal és őrtoronnyal megerősített stratégiai – vonalán térünk vissza az egykori Árpád-kori falucskát idéző Apáti-templom közelében levő parkolóba. Innen néhány perces autózás után máris a félsziget szívében találjuk magunkat, ahol a Belső-tó megkerülését a Szélmarta szikláknál kezdjük meg, melyeknek bizarr küllemét a süvítő jégkorszaki szelek és a bennük száguldó homokszemcsék formálták. A vulkanikus Kis-erdő-terőről először a Belső tóra, majd a Külsőtóra nyílik lebilincselő kilátás.
A kilátópont alatt, egy robbanás-sorozat aláhajló sziklafalának tövében egészen magától értetődővé válik az itteni vulkánok működése, hiszen a látvány fantasztikus, és magáért beszél.

A Belső-tó túlsó partjára érve, az egykori “gejzírmezőt” érjük el, ahol néhány lépésre egymástól két különlegesen szép szikla alakzatot ejtünk útba.Felkapaszkodunk az Aranyház néven elhíresült „Fellegvárra”, majd a “Hármas-hegyi-kúpról” tekintünk le, melynek „tetőteraszáról” a Balaton- felvidék egyik legelragadóbb panorámáját élvezhetjük!
A szürkemarhák és ürgék legelője mellett elhaladva érünk a faluba, ahol a házak falában és kerítések lábazataiban köszönnek vissza Tihany kövei.

Túránk a  Levendula Ház Látogatóközpontnál  ér véget, ahol megújult interaktív kiállításunkkal, és levendulás finomságokkal várjuk a betérőket.
Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló.
Javasolt: fényképezőgép, távcső.

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul!
A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni.
Jelentkezési határidő:
a túrát megelőző napon, december 28. 16:00 óráig, e-mailben vagy telefonon

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető;
mobiltelefonszám: +36 30 491 0061
e-mail: sardy1@bfnp.hu

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről! hírlevél
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt.
Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

Kapcsolódó oldalak