Program

Időpont:
2017. 10. 14. 10:00- 2017. 10. 14. 18:00
Kategória:
  • Aktív
  • Diák
  • Fiatal felnőtt
  • Nyugdíjas
  • Specialista

Geotóp Nap – Az Óbányai-völgy földtani értékei

Izgalmas természeti-, kultúrtörténeti és tájképi geokirándulásra invitáljuk a kedves érdeklődőket a Kelet-Mecsek eldugott kis szegletébe Óbányára, az Óbányai-völgybe. Az egykori jura tengerfenék mélyén haladva betekintést nyerhetünk a Kelet-Mecsek földtörténeti múltjába. Az Öreg-patak által feltárt kőzetek közel 30 millió év földtörténetét mesélik el nekünk, 183 millió és 150 millió év között a kora-jura végétől a késő-jura közepéig. A túrán megismerkedünk néhány alapfogalommal (pl. formáció, alapszelvény), a völgyben fellelhető kőzetekkel – mikor, hol, milyen körülmények között keletkeztek – és szó lesz a bennük rejlő ősmaradványokról is. A völgyben jelenleg is képződő mésztufáról is ejtünk néhány mondatot. Meglátogatjuk az Óbányai-völgyben fellelhető egyedülálló földtudományi értékeket: a Csepegő-sziklákat és a Ferde-vízesést. Megtudhatjuk majd, miért ferde a vízesés és miért találhatóak cseppkőszerű képződmények a Csepegő-szikláknál. Túránkon érinteni fogunk néhány kultúrtörténeti emlékhelyet (üveghuta, malmok), és betekintést nyerhetünk röviden Óbánya történetébe, a völgy növénytani- és állattani értékeibe. Túránkat Kisújbányán zárjuk a faluháznál.

A visszaút előtt Kisújbányán a Klumpás Tanya vendéglátóhelyen pihenünk, felfrissülünk. Óbányára lehetőség lesz visszamenni azon az úton, amerről jöttünk, de aki egy kis kalandra és izgalomra vágyik, lehetősége lesz arra, hogy Kisújbányáról egy másik útvonalon jusson vissza Óbányára a túravezetővel. Visszaérkezés Óbányára kb. 18 órakor várható.

A programon való részvétel ingyenes.
Helyszín, időpont: Óbánya, IKSZT (Fő u. 70.), 10.00 óra
Túra hossza, időtartama: 12 km, 8 óra

 

Információ

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Telefon: 30/377-3388, 30/326-9459
E-mail: komlos@ddnp.kvvm.hu, evahorvath@ddnp.kvvm.hu
Előzetes jelentkezés mindenkinek szükséges!

A túrát a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának tagja vezeti. A programon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a DDNPI weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a DDNPI kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.

Kapcsolódó oldalak