Program

Időpont:
2016. 10. 01.

GEOTÓP NAPOK

Minden földtani képződmény, felszíni alakzat az őt létrehozó folyamat és a létrejöttéhez szükséges földtörténeti idő egyedi, megismételhetetlen emlékműve.

A fenti mottó igazságán elgondolkodva kinek ne támadna kedve egy kis földtörténeti barangolásra, főként ha azt itt és most, vagy legalább is a közelben és a közeljövőben megteheti? Aki kedvet kapott, vegyen részt az idei Geotóp-napok valamely programján!

13872596_10206575437160678_21662497_n

DE MI AZ A GEOTÓP?

A geotópok földtani, geomorfológiai, esztétikai, tudománytörténeti szempontból érdekes, különleges, figyelemre méltóan tanulságos élettelen természeti értékek, helyszínek. Jelentőségük, hogy bepillantást engednek a földtörténet valamely időszakának eseményeibe, történéseibe. Az itt feltáruló földtani képződmények, rétegsorok, ősmaradványok, kőzetek, ásványok szinte árulkodnak keletkezésük körülményeiről, általuk remekül szemléltethetők az adott helyen korábbi időszakban uralkodó körülmények, valamint olyan folyamatok, amelyek ma az adott helyen nem jellemzőek. Ne felejtsük: a jelen a kulcs a földtörténeti múlt feltárásához, de a múlt ismerete ad lehetőséget a jövő megsejtéséhez!

A geotópok nagyságrendileg a meredek lejtők pár négyzetméteres sziklakibukkanásaitól a hatalmas méretű bányaudvarokig terjedhetnek. Védelmük a természetvédelem fontos szakterülete, a „természeti emlék” kategóriába sorolható értékek (de ezt eddig még viszonylag kevés esetben alkalmazták). A terepi találkozás egy hajdani kagyló vagy csiga lenyomatával, az egykori bazaltömlés nyoma, egy markáns sziklaalakzat látványa megtapasztalhatóvá, valóságossá teszi a tananyagot, ugyanakkor mindenki számára az új felfedezés és a természetben történő megfigyelés élményszerű ismeretszerzési lehetőségét nyújtja.

Maga a „geotóp” szó görög összetételből vezethető le, a magyartól hangzásban nem idegen, tömör, és a „biotóp” szó mintájára alkalmas lehet arra, hogy a köznyelvben a földtudományi szempontból érdekes, élettelen értékeket jelölje.

A fogalom az angolszász irodalomban leginkább geosite-ként ismeretes (de a magyar szaknyelvben nem igazán honosodott meg ez a kifejezés). A helyette inkább használatos, német eredetű ”geotop” elnevezésen is lehet vitatkozni, hiszen a tájökológiában a „geotop” alatt kissé mást értenek: a táj földtanilag homogén, legkisebb térbeli egységét.

 A Geotóp Napok keretében ismeretterjesztő előadások, interaktív játékok és élménydús túrák várnak kicsiket és nagyokat egyaránt.

2016. október 1.

Békéscsaba – kerékpáros túra

Csólyospálos – Csólyospálosi földtani tanösvény

Fertőrákos – mészkőbánya

Tata – Tatai Geológuskert

Salgótarján – Pécs-kő és környéke

Sárospatak – Megyer-hegyi tengerszem

Szarvaskő – Szarvaskői földtani tanösvény

Az indulás, a találkozó a jelentkezés részletei itt találhatók.

 

2016. október 8.

Bódvarákó – Esztramos-hegy

Budapest – Sas-hegyi természetvédelmi terület

Csákvár – Haraszt-hegy

Gánt – Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum melletti külszíni bemutatóhely

Madaras – Madarasi téglavető

Olaszfalu – Eperjes-hegyi tanösvény

Pusztamarót – Gerecsei tájvédelmi körzet

Tarpa – Tarpai Nagy-hegy

Villány – Ammonitesz tanösvény

Zirc – MTM Bakonyi Természettudományi Múzeum

 Az indulás, a találkozó a jelentkezés részletei itt találhatók.

Kapcsolódó oldalak