Program

Időpont:
2021. 08. 07. 08:20- 2021. 08. 07. 15:00
Kategória:
  • Aktív
  • Diák
  • Fiatal felnőtt
  • Gyermekes család
  • Nyugdíjas

Geotúra a “karszt útján” a Cuha-szurdok sziklavilágában

Ezen a programunkon a víz karszton átvezető csodákkal teli útjának eredünk nyomába. Meghódítjuk a 4000 éves földsáncok birodalmát, és egy szenzációs helyszínen, ementáli sajtra emlékeztető barlangban bújócskázhatunk.

Helyszín: Veszprém

Találkozó helye: Veszprém, vasútállomás, Jutasi út 34. GPS: 47.118871, 17.911294

Találkozó időpontja: 08:20 óra

Ár: felnőtt: 850 Ft/fő; gyerek: 400 Ft/fő

Távolság: 5 km + 9 km

Túra ideje: 6 óra

Ezen a programunkon a víz karszton átvezető csodákkal teli útjának eredünk nyomába a Bakony szívébe, a Cuha-patak fenségesen vad szurdokvölgyébe. Az első – Porva és Vinye közötti túraszakaszban olyan módon idézzük meg a Bakony földtörténeti múltjának legizgalmasabb fejezeteit, hogy a térség karsztos kőzetei mellett a bennük lakozó ősmaradványokkal is kézzel fogható közelségbe kerülhetünk, melyekből a túravezető egy kis bemutatót rendez az ebédszünetben. Az egyre vadregényesebbé váló erdei ösvényen több alkalommal farönkökön és köveken kell átkelnünk a Cuha-patak túlsó oldalára. Aki nem szeretné az egyensúlyérzékét tesztelni, vízálló bakancsban, gumicsizmában, szép idő esetén akár mezítláb is belegázolhat a kristálytiszta, sekély vízbe! Fejünk felett kanyarog az ország legszebb nyomvonalon haladó erdei vasútja, melynek megépítése bravúros mérnöki megoldásokat igényelt.Több alkalommal gyönyörködhetünk a síneket hordozó kecses, boltíves viaduktokban, ragyogó fehér mészkővel falazott alagutakban, merészen keskeny, robbantással kialakított sziklaereszekben és néha hallhatjuk a rajtuk robogó vonatok zakatolását. Egy helyi kőzet és kövületgyűjteménynek is beillő vasúti emlékmű is őrt áll az ösvény mellett, ahol néhány érdekes vasúttörténeti eseményt villantunk fel.

Két barlang és egy forrás koronázza meg ezt a túraszakaszt. Vinyére érve lehetőség van lecsatlakozni a túra további részéről és a Kőpince Vendégházban frissítők, étkezés mellett megvárni a vonatot és a hosszú túráról visszaérkezőket, vagy egy korábbi vonattal visszautazni.

A továbbhaladókkal az egykori Pannon-tó 10 millió éves strandjára látogatunk el, valódi selymes érintésű homok és a parti hullámverésben gömbölyűre formált kavicsok közé. Meghódítjuk a 4000 éves földsáncok birodalmát, megidézve Európa történelmének hajnalát, majd zseblámpával felfedezünk egy különleges barlangot, ahol egy borz volt az utolsó bizonyított lakó. Utolsó állomásunk egy szenzációs helyszín, ahol egy ementáli sajtra emlékeztető barlangban bújócskázhatnak a gyerekek, a felnőttek pedig megismerhetik rendkívül izgalmas kialakulását. A geotúra teljes vonalán mintegy 200 millió év földtörténeti múltja elevenedik meg, megcsodálhatjuk a megkövült tengeraljzatok sorát és megérinthetjük megkövült élőlényeinek gyönyörű formájú vázait.

Gyalogos túra 1. szakasz: 5 km a Porva-Csesznek vasútállomás – Vinye távon
Gyalogos túra 2. szakasz: 9 km a Vinye–Hódos-ér–400 éves földsáncok–Pápalátó-kő–Likas-kő–Vinye (9 km)

A legutóbbi geotúrán készült fotóalbum az alábbi linkre kattintva megtekinthető:

Fotóalbum (2019.08.31.)

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló. Javasolt: fényképezőgép esetleg távcső.

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész éven át megrendelhető!


Jelentkezési határidő a túrát megelőző napon 16:00 óráig, e-mailben (telefonszám megadásával) vagy telefonon!

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető;
+36 30 491 0061
sardyjulia@bfnp.hu

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt. Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line (www.bfnp.hu), hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről!

Kapcsolódó oldalak