Program

Időpont:
2020. 01. 25. 10:00- 2020. 01. 25. 16:00
Kategória:
  • Aktív
  • Diák
  • Fiatal felnőtt
  • Gyermekes család
  • Nyugdíjas

Geotúra Balatonfüredről a Koloska-völgyig Lóczy Lajos nyomdokain

Téli geotúra sorozatunk ez alkalommal Balatonfüred és a Koloska-völgy látványos, földtani ritkaságaihoz vezet, melyet a helyi kötődésű Lóczy Lajos neves geológusunk nyomdokain haladva egy kis tudománytörténeti ízelítővel is megfűszerezünk.

Helyszín: Balatonfüred

Találkozó helye: Balatonfüred, Arácsi vasúti megálló; GPS:46.962532, 17.897728

Találkozó időpontja: 10.00 óra

Ár: felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft.

Távolság: 10 km

Túra ideje: 6 óra

Geotúránkat Balatonfüred reformkori városmagjában kezdjük, melynek felejthetetlen atmoszférát ad a téli időszak tágassága és csendessége. Rövid kultúrtörténeti sétánk során a Kiserdőt, a Tagore-sétányt, a kikötőt, a gyönyörű épületekkel koszorúzott díszteret talán kicsit másképp látjuk majd, alkalom nyílik arra, hogy ne csak gyönyörködjünk bennük, hanem érdekességeket is felvillantsunk róluk. Hol lenne alkalmasabb megidézni a korabeli Anna-bálok, a Kisfaludy-gőzős első kifutása, az itt fakadó savanyúvíz-forrásokra épült fürdőkultúra, az első fürdőtelep és az első dunántúli kőszínház egykori hangulatát, mint éppen itt?
A téli strandon végigsétálva a Balaton vízmozgásairól, fénytüneményeiről, kialakulásáról hallunk és meg is mutatja nekünk varázslatos, minden időjárásban szépséges téli arcát a tó.
A  Kerekedi-öbölben a szürkemarha-gulya mellett a hagyományos állattartásról ejtünk néhány szót autentikus környezetben, miközben páratlan szögből láthatjuk a Balaton-parton sorakozó hegyek sorát. Az út túloldalán az ország talán leglátványosabb vörös-fehér kőzettani határát csodálhatjuk meg, ami a földtörténet legdrámaibb kihalási hullámáról mesél nekünk. Egy egész világ omlik össze itt a szemünk láttára, szerencsére csak virtuálisan!
A festői környezetben emelkedő úton, újabb savanyúvíz-forrás után, szőlők, műemlék présházak és pincék között Lóczy Lajos villája mellett is elhaladunk, ahol arról a „ginisz rekordokat” döntögető tudományos munkáról ejtünk néhány szót, melyet ő fogott össze, s melynek eredményeként  a tudományos feldolgozottságát tekintve a Bakony és a Balaton-felvidék a világ élvonalába tartozik a mai napig!
A másik nagy helyi kötődésű természettudós-óriás, Cholnoky Jenő nyaralójától egy kőhajításnyira, a református temetőben néhány híresség sírja mellett Lóczy Lajos egy darabból kifaragott gigantikus méretű vörös homokkő sírkövénél is tiszteletünket tesszük.
Balatonarács 17 db országos védettségű műemlék épülete között a reformáció évtizedeibe kukkantunk be néhány percre, majd a Cholnoky-liget hídján keresztül bevetjük magunkat a télen is festői szépségű Koloska-völgybe, ahol a Föld történetének középidejébe induló idővonatra válthatunk jegyet.
A Koloska-patak mentén a karsztvizekkel kötünk ismeretséget és választ kaphatunk arra is, hogy miért szélesedik ki medenceszerűen, majd szűkül meredek szurdokká a völgy, amelyben haladunk, miért emlékeztetnek a közeli hegyek egy olyan szobára, ahol „össze-vissza tologatták” a bútorokat, és még egy sor más kérdésre.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló. Javasolt: fényképezőgép, távcső.

A legutóbbi geotúrán készült fotók az alábbi linkre kattintva megtekinthetők:

Fotók

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!


Jelentkezési határidő
a túrát megelőző napon 16:00 óráig, e-mailben vagy telefonon!

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:

Sárdy Julianna Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető;
+36 30 491 0061
sardy1@bfnp.hu

 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!

A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.

Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről! hírlevél

Kapcsolódó oldalak