Program

Időpont:
2020. 07. 25. 09:00- 2020. 07. 25. 15:00
Kategória:
  • Aktív
  • Diák
  • Fiatal felnőtt
  • Gyermekes család
  • Nyugdíjas

Geotúra feketén-fehéren 2 távon

Akik csak 2 órán át tartanak velünk, „beavatást nyerhetnek” a jégkorszakok és a bazaltvulkánosság korába, aki pedig bevállal egy könnyed, egész napos gyaloglást a hosszabb távon, az élményről-élményre, kőzetről-kőzetre lépkedhet ezen az élő és élettelen természeti értékeket pazarul felvonultató geotúrán!

Helyszín: Kapolcs

Találkozó helye: Kapolcs, Kossuth u. 62.

Találkozó időpontja: 09:00 óra

Ár: felnőtt 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő

Távolság: 10 km (rövid változat: 5 km)

Túra ideje: 6 óra (rövid változat: 2 óra)

Ezt az izgalmasan „pepita” geotúrát a változatosságot kedvelőknek ajánljuk, akik azt is szeretnék felfedezni, mi van a Völgyön túl….A Király-kő bazaltoszlopainál a vásári forgatagból egy szempillantás alatt átléphetünk a Csend Világának egy egészen más természetű geo-forgatagába! Bizonyára sokan jártak már vulkános területen, karsztos vidékeken, löszfalak mellett, de mindezeket ilyen elbűvölő együttélésben egymás közvetlen szomszédságában néhány órán belül nem sok túraútvonalon tapasztalhatjuk meg!  Élményről-élményre, kőzetről-kőzetre léphetünk ezen az élő és élettelen természeti értékeket pazarul felvonultató geotúrán!

Akik csak 2 órán át tartanak velünk, „beavatást nyerhetnek” a jégkorszakok és a bazaltvulkánosság korába, mialatt 4 millió évet utazhatnak az időben, aki pedig felvállalja az egyáltalán nem megerőltető, szandálban is teljesíthető6 órás könnyed gyaloglást, egy kis képzelőerő segítségével vendégségbe mehet a Pannon-tó hullámok ostromolta partjára ésgyalogolhat egy hajdani vulkánmezőnMég nem esett szó az elképesztő kőzetkínálatról: Az egykori Pannon-tó homokos és kavicsos medrének anyagát a benne nyüzsgő ősmaradványokat források sora hozza elénk a hegyek gyomrából, a jégkorszaki löszt mélyre vágott árkok szeletelik fel függőleges falakká. Vajon felismernénk-e ezt a területet amikor az ösvény mellett őrt álló változatos megjelenésű és képződésű bazaltféleségek kirobbantak a föld mélyéből, vagy a vízfakadásoktól pezsgő tavacskákban lerakódotta megkövült csigákkal megrakott édesvízi mészkő?Mindezt a csodaországot a vulkáni fennsíkról Kapolcs felé vissza vezető kevéssé ismert útvonalon ismerhetjük meg: bazaltban kialakult tavacskák, a robbanásos bazaltvulkanizmus rakott palacsintára emlékeztető sziklaformái, a Kis-kút gyökér alatt eredő forrása és az Egervíz csodálatos “fényes forrásai” között!

Rövid változat: 5 km, kb. 2 óra, a Király-kőtől a jelzett turistaúton a résztvevők visszasétálnak Kapolcsra.

A legutóbbi geotúrán készült fotóalbum az alábbi linkre kattintva megtekinthető:

Fotóalbum (2019.07.24.)

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló. Javasolt: fényképezőgép, távcső.

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!


Jelentkezési határidő
a túrát megelőző napon 16:00 óráig, e-mailben mobiltelefonos elérhetőség megadásával vagy telefonon!

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető
+36 30 491 0061
sardyjulia@bfnp.hu

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt. Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line (www.bfnp.hu), hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről!

Kapcsolódó oldalak