Program

Időpont:
2019. 07. 24. 09:00- 2019. 07. 24. 18:00
Kategória:
  • Aktív
  • Diák
  • Fiatal felnőtt
  • Gyermekes család
  • Nyugdíjas
  • Specialista

Geotúra feketén-fehéren 2 távon

Akik csak 2 órán át tartanak velünk, „beavatást nyerhetnek” a jégkorszakok és a bazaltvulkánosság korába, aki bedig bevállal egy könnyed, egész napos gyaloglást a hosszabb távon, az élményről-élményre, kőzetről-kőzetre lépkedhet ezen az élő és élettelen természeti értékeket pazarul felvonultató geotúrán!

Helyszín: Kapolcs

Ár: felnőtt 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő

Találkozó időpontja: 09:00 óra

Találkozó helye: Kapolcs, Faluház udvara, Művészetek Zöldje Udvar, a Bakony–Balaton Geopark standja, Kossuth u. 62.

Távolság: 16 km (rövid változat: 5 km)

Túra ideje: 8-9 óra (rövid változat: 2 óra)

Ezt az izgalmasan „pepita” geotúrát a változatosságot kedvelőknek ajánljuk, akik azt is szeretnék felfedezni, mi van a Völgyön túl….A Király-kő bazaltoszlopainál a vásári forgatagból egy szempillantás alatt átléphetünk a Csend Világának egy egészen más természetű geo-forgatagába! Bizonyára sokan jártak már vulkános területen, karsztos vidékeken, löszfalak mellett, de mindezeket ilyen elbűvölő együttélésben egymás közvetlen szomszédságában néhány órán belül nem sok túraútvonalon tapasztalhatjuk meg!  Élményről-élményre, kőzetről-kőzetre léphetünk ezen az élő és élettelen természeti értékeket pazarul felvonultató geotúrán!

Akik csak 2 órán át tartanak velünk, „beavatást nyerhetnek” a jégkorszakok és a bazaltvulkánosság korába, mialatt 4 millió évet utazhatnak az időben, aki pedig felvállalja az egyáltalán nem megerőltető, szandálban is teljesíthető 8-9 órás könnyed gyaloglást, egy kis képzelőerő segítségével vendégségbe mehet a Pannon-tó hullámok ostromolta partjára, átgyalogolhat egy működő vulkánmezőn, és lemerülhet egy 250-200 millió éves óceán élettől nyüzsgő aljzatára! Még nem esett szó az elképesztő kőzetkínálatról: Pannon-tó homokja, jégkorszaki lösz, izgalmas megjelenésű és képződésű bazaltféleségek, különböző küllemű és korú mészkövek, dolomitok, a henyei „álmárvány”, amiket különböző teszteknek vetünk alá! Végezetül megkoronázzuk a programot azzal, hogy a Csurgó-kút karsztforrásától felsétálunk a Botos-hegy tetejére: ami szeméttelepből a maga nemében egyedülálló kilátással büszkélkedő kilátóponttá és geológiai bemutatóhellyé vált a közelmúltban! Visszafelé a vulkáni fennsík egy másik útvonalán érünk vissza Kapolcsra, ahol újabb meglepetések várnak minket: bazaltban kialakult tavacskák, a robbanásos bazaltvulkanizmus rakott palacsintára emlékeztető sziklaformái, és az Egervíz csodálatos 7 forrás birodalma!

Felhívjuk szives figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló.
Javasolt: fényképezőgép, távcső.

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul!
A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni.

Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon 16:00 óráig, e-mailben mobiltelefonos elérhetőség megadásával vagy telefonon

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető;
mobiltelefonszám: +36 30 491 0061
e-mail: sardy1@bfnp.hu

(Rövid változat: 5 km, kb. 2 óra, a Király-kőtől a jelzett túristaúton a résztvevők visszasétálnak Kapolcsra.)

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről! hírlevél

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt.
Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

Kapcsolódó oldalak