Program

Időpont:
2020. 11. 08. 05:15- 2020. 11. 08. 08:00
Kategória:
  • Aktív
  • Diák
  • Fiatal felnőtt
  • Gyermekes család
  • Nyugdíjas

Hajnali darules

Közzétette: Szegedi Fehér-tó – 2020. január 2., csütörtök

Az ébredő Fehér-tón a darvak hajnali kihúzását lessük meg egy kisebb létszámú túra keretében napkeltekor.
A program 2020. november 8-án 5:15-kor (negyed 6-kor 🙂 kezdődik a Tisza-völgyi Bemutatóháznál. HELYFOGLALÁS A FACEBOOK ESEMÉNYBEN is lehetséges. A megadott irányszámok célja csak a részvételi arány ideális eloszlásának biztosítása az egyes túrákon. Rugalmasak vagyunk, ha valaki csak adott túrára tudna eljönni (például mert csak akkor van itt a térségben) egyeztessünk külön mobilon, mailben vagy üzenetben.
A DARULESRŐL: Az őszi madárvonulás idején fél Európa daruállománya érinti útja során a magyar Alföldet. A Hortobágy felől érkező darvak száma a vonulás tetőpontján elérheti a 40-50 ezret a Szegedi Fehér-tónál. Ebben az időszakban szervezzük a daruleseket, melyeken a Tisza-völgyi Bemutatóház kiállításán tartott rövid vezetés után a tórendszer ideális pontján figyeljük a darvak kihúzását.
IDŐTARTAM: A program kb. 2,5 – 3 órás.
TALÁLKOZÓ HELYE: a Tisza-völgyi Bemutatóháznál.
AUTÓVAL: A Bemutatóház az E5-ös út (régi pesti út, más nevén E75-ös számú főút) 157 és 158. számú kilométertáblái között található. Közúti múzeumtábla jelzi a főút mentén. A főbejárat a főútról nyílik, ahol két pihenőparkoló és két büfé (csak az egyik üzemel) van a két oldalon. A kapun nagy tábla látható “Tisza-völgyi Bemutatóház” felirattal, a Kiskunsági Nemzeti Park logójával.
PARKOLÁS: a pihenőparkolókban a főút mellett közvetlenül.
TÖMEGKÖZLEKEDÉSSEL: Busszal a “Szatymazi temető” helyközi megállónál kell leszállni, ami a Bemutatóháztól 300 méterre északra található. Vonattal érkezve Szatymaz megállóig kell kérni a jegyet, onnan 20 perc séta a Bemutatóház. VÁRHATÓAN JÁRMŰVEKKEL KELL MOZOGNUNK A HELYSZÍNEK KÖZÖTT. A busszal érkezőknek segítünk, a jelentkezésben érdemes kérni. Hazafelé szoktunk egymásnak segíteni lehetőség szerint telekocsis rendszerrel.
TÁV: a madarak útvonalától függően 3 – 5 km.
AJÁNLOTT ÖLTÖZÉK: Gumicsizmára nincs szükség, inkább túracipő, bármilyen kényelmes cipő ajánlott. Füves ösvényeken sétálunk, a túra során használt utak akár eső után is jól járhatóak. Meleg öltözék javasolt.
MIT HOZZUNK? Meleg tea, forralt bor termoszban kellemes lehet. Akinek van távcsöve, hozza magával! (Korlátozott számban tudunk biztosítani távcsövet a túra idejére.) Fényképezőgépet lehet hozni, de kérünk mindenkit, hogy vakut, zseblámpát a darulesen ne használjon.

Jegyárak: egységesen 2500 Ft/fő, mely a helyszínen fizetendő. (A jegyár tartalmazza a Bemutatóház kis kiállításának belépőjét is.)
Amennyiben több túrára is jelentkezik, az időpontokra külön jelentkezést kérünk. Köszönjük!

Szükség esetén további információ kérhető: Ábrahám Krisztián, abrahamk@knp.hu, +36 30/638-0297
Szeretettel várunk mindenkit a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében.

https://www.facebook.com/events/469009130479158/

Kapcsolódó oldalak