Program

Időpont:
2019. 03. 03. 10:00- 2019. 03. 03. 16:00
Kategória:
  • Aktív
  • Diák
  • Fiatal felnőtt
  • Gyermekes család
  • Nyugdíjas
  • Specialista

Szentgáli tűzköves geotúra az ősember nyomában

Helyszín: Szentgál

Ár: felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft.

Találkozó időpontja: 2019.március 3. vasárnap, 10:00 óra

Találkozó helye: Szentgál, Róm. Kat. Kisboldogasszony templom

Távolság: 6 km

Túra ideje: 6 óra

Ezen a geotúrán a híres szentgáli tűzkő nyomába eredünk. Először a Tűzköves-hegy impozáns bányaudvaraiba kukkantunk be, ahol a földszerkezeti mozgások hatalmas erejét csodáljuk meg. Átvágjuk magunkat a Tűzköves-hegyi barlangot rejtő bozóton és a barlang bejáratánál sok érdekességet hallhatunk a fokozottan védett barlangokról, és a denevérekről.Ezután egy vadcsapáson felkaptatunk a hegytető szálerdejébe, ahol a mészkőfejtő gödrök között egy jura időszaki kőzeteket rejtő régi kőbányába érkezünk. Mangángumós mészköveket és megkövült csigaházra emlékeztető ammonitesz vázakat rejtő kőzeteket fedezhetünk fel, miközben megidézzük az egykor itt hullámzó tengerek lebilincselően gazdag élővilágát. A közelben tengeri liliomoktól csillogó, lemezes szerkezetű impozáns mészkőkibúvást ejtünk útba.
Az erdő fái között utat keresve egy tisztáson újabb meglepetések várnak minket, majd megcélozzuk geotúránk fő attrakcióját: a pengeéles tűzkőtörmelékkel borított út elvezet minket a több évezredes, ősi kovabányászat fejtőgödrei közé, ahol még a vakondtúrások is tűzkődarabokból állnak…számos darabon felfedezhetjük a pattintott kőkorszak itt élő embereinek keze nyomát. Utunk utolsó szakaszán csodálatos kilátás nyílik a Bakony hegyeire, a túrán hallottak megkapó összegzéseként.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő vagy gumicsizma (csapadékos időjárás miatt), ennivaló, személyenként 1 liter folyadék.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

Előzetes bejelentkezés szükséges: előző nap 16 óráig, telefonon vagy e-mailen mobilszám és e-mail cím megadásával!​

Vonattal érkezőknek nem kell begyalogolni a faluba, számukra a találkozási pont a Szentgáli vasútállomás közvetlen közelében levő mészmű. (Magas kéményéről felismerhető).

Jelentkezés és részletes információ:
Sárdy Julianna ökoturisztikai munkatárs, geotúra-vezető
+36 30 491 0061
sardy1@bfnp.hu

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről! hírlevél
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt.
Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

Kapcsolódó oldalak