Program

Időpont:
2020. 03. 01. 11:30- 2020. 03. 01. 16:00
Kategória:
  • Aktív
  • Diák
  • Fiatal felnőtt
  • Gyermekes család
  • Nyugdíjas

Tavasznyitó geotúra virágtól forrásig

Időpont: 2020. március 1.

Helyszín: Balatonfüred

Ár: felnőtt: 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő

Találkozó időpontja: 11.30 óra

Találkozó helye: Balatonfüred Camping Füred melletti Spar parkoló GPS: 46.946162, 17.875182

Távolság: 7 km

Túra ideje: 4-5 óra

 

Tavasznyitó geotúránk valódi feltöltődést tartogat minden természetjárónak.  Az ébredő szőlőhegyek oldalában, az eldugott szurdokvölgyek mélyén, a Balaton roppant víztükrére nyíló kilátópontok magasában megtapasztalhatjuk az egyetemes érzést, ami ilyenkor mindent átjár a természetben virágtól forrásig! Ezen a hegyen-völgyön kanyargó, gyönyörű útvonalon magunk is részt vehetünk a természet újjászületésének misztériumában!
Túránkat az Aszófői-séd fokozottan védett galériaerdejében kezdjük, ahol egy igazi elvarázsolt virág-világ fogad minket. Gyönyörű, fejlett mésztufa-gátak sora és egyéb ritkaságok. Legyen ez a meglepetések erdeje..
A különleges atmoszférájú szurdokvölgyből, felkapaszkodunk a híres Tarcsa-kút forrásához és a mellette csillogó forrás-láp rejtőzködő világába.
A szőlőhegy palástján sétálva a hegyek felé néző oldalon a Pécselyi-medence heveredik a lábunk elé, majd átfordulunk a másik oldalra, ahonnan a Balaton nyílt víztükrének látványát élvezhetjük.

Ráadás látványként a Tihanyi-félsziget mutatja meg magát olyan páratlan szögből, hogy nem tehetünk mást, meg kell állnunk néhány percre, hogy felvillantsuk a Balaton-felvidéki tűzhányók krónikájának legelső, eget rázó robbanásoktól hangos fejezetét.

E lenyűgöző panoráma kör után után leereszkedünk a 220 millió évvel ezelőtt itt hullámzó Tethys tenger csendes lagúnájába, vagyis a Meggy-hegy kőfejtőjének labirintusszerű bányagödreibe, ahol az eredeti helyzetükből kibillent rétegsorok igazán bizarr és meghökkentő látványt nyújtanak.
A bányából kiérve a „néprajzos” útszakaszon egy kis ízelítőt kaphatunk a térség több ezer éves szőlő- és borkultúrájából: olyan pincesorok és présházak mellett haladunk el, melyek közül nem egy képeslapra illő építészeti értéket képvisel.
Túránk záróakkordjaként ismét bevetjük magunkat a szurdokvölgybe, hogy még egyszer megcsodálhassuk a virágszőnyeget, és végérvényesen eltemethessük az idei telet.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló.
Javasolt: fényképezőgép, távcső.

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni.

Jelentkezési határidő a túrát megelőző napon 16:00 óráig, e-mailben telefonszám megadásával, vagy telefonon!

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető;
+36 30 491 0061
sardy1@bfnp.hu

 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről! hírlevél
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt.
Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

Kapcsolódó oldalak