Program

Időpont:
2020. 05. 30. 10:00- 2020. 05. 30. 15:00
Kategória:
  • Aktív
  • Diák
  • Fiatal felnőtt
  • Gyermekes család
  • Nyugdíjas

Erdőkerülő geotúra a Szentgáli-tiszafás TT-ben

Az országban egyedülálló Szentgáli tiszafás természetvédelmi területet fedezhetjük fel. A különleges atmoszférájú erdőben sok érdekességet hallhatunk a tiszafákról, védelmük múltjáról és jövőjéről.

Találkozó időpontja: 10.00 óra

Találkozó helye: Bánd, Szent Anna róm.kat. templom, GPS: 47.121870, 17.785177

Távolság: 6 -7 km

Túra ideje: 5 óra

Bándról indulva már a faluban megcsodálhatjuk a Bándi-patak és a bővizű Séd összefolyását, az egyik kertben barlangüreget fedezhetünk fel, és egy – szinte eredeti formában megőrződött – vízimalom mellett is elhaladunk. Röviden betérünk a faluházba, ahol a helyi művészek munkái (kerámiakiállítás), és a faluban található barlangból előkerült impozáns ősmaradványok láthatók. Hamarosan az Essegvár gyönyörű kilátópontjára érünk, ami alkalmat ad egy kis történelmi kalandozásra, és földtani időutazásra. Lefelé haladva különleges sziklaalakzatokat, kisebb barlangüregeket, a hévizes tevékenység bizarr oldásformáit csodálhatjuk meg a várat hordozó hegy oldalában, majd megérkezünk az országban egyedülálló Szentgáli tiszafás természetvédelmi területre. A különleges atmoszférájú erdőben sok érdekességet hallhatunk a tiszafákról, védelmük múltjáról és jövőjéről. Ezen a túraszakaszon a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület meghívott képviselője mutatja be a közelmúltban átadott tiszafás tanösvényt.

Útvonal (főbb érintett látnivalók): Bánd–Essegvár–Miklós Pál-hegy–Balogszeg–Mecsek-hegy–Bánd

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő, ennivaló, személyenként 1liter folyadék.

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni! Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a felszíni geotúránk csoportok számára egész éven át megrendelhető!

 

Jelentkezési határidő a túrát megelőző napon: 16:00 óráig e-mailen (telefonszám megadásával) vagy telefonon!

Túravezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna
+36 30 491 0061
sardy1@bfnp.hu

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt. Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről! hírlevél

Kapcsolódó oldalak