Hírek

Ezrével jönnek már a darvak a Fehértóhoz

A Kardoskúti Fehértónál a legutóbbi számláláskor több mint háromezer példányt észleltek szakembereink. Ez az október elején még szokatlanul magas szám döntően annak köszönhető, hogy a szikes tó medrének csaknem 100 százalékát víz borítja.

Az északról délre vonuló darvak számára a Kardoskúti Fehértó évszázadok óta kedvelt, tradicionális megállóhely. A tó területén pihennek és éjszakáznak, a környező, learatott kukoricatáblákon pedig táplálékot gyűjtenek maguknak, hogy megerősödjenek a hosszú útra.

Sz__l_Anta_Al_darvak_10_09

Idén mintegy félszáz átnyaraló példányt is megfigyeltünk a térségben. Szeptember közepén aztán megjelentek az első, északról érkező darvak is. Számuk néhány nap alatt ezer fölé nőtt. Az országos szinkronnak megfelelően hetente egyszer számoljuk a darvakat. A legutóbbi alkalommal a Fehértónál 3100-at észleltünk, ez október elején szokatlanul magas szám.

Valószínűleg azért állomásoznak itt most ilyen népes csapatok,mert csaknem a teljes tómedret víz borítja. A madarak tehát gond nélkül tudnak inni, a tó területén pedig nyugalmat találnak. A környező földeken lassan megkezdődik a kukorica betakarítása, tehát a táplálékkal sem lesz gond. Az őszi időszakban ugyanis az elhullott kukoricaszemek jelentik a legfőbb eleséget a darvak számára. Nemzeti parkunk is tart fenn kukoricásokat, amelyeket akkor aratunk majd le, ha a környező táblákon kifogyott a táplálék. Így még tovább maradhatnak nálunk ezek a nagy madarak.

Sz__l_Antal_darvak_10_09

A daruvonulás csúcspontja a Fehértónál általában november közepére esik, olyankor alkonyattájt akár 10-20 ezer madár is behúz ide éjszakázni. Ezt a csodálatos látványt szeretnénk a természetbarátoknak is megmutatni, ezért novemberben minden szombaton alkonyat előtt 2-3 órával várjuk az érdeklődőket az állattartó telephez bevezető út melletti kilátónál. Ezen alkalmakkor szakembereink segítségével naprakész információkat kaphatnak a daruvonulásról.

További hírekért keresse fel a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapját, vagy kövesse tevékenységét Facebook-on >>

Kapcsolódó oldalak