Hírek

Holdfénytúra, 2015. február – élmények

2015. február 6-án este már ötödik alkalommal került megrendezésre a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a zalaszántói Három Hegy Egyesület szervezésében a Holdfénytúra a Tátikára.

Oreg_cser_csoportkep_Hegedus_Agoston_515
csoportkép a túra résztvevőiről | Fotó: Hegedűs Ágoston

A résztvevőket valódi téli körülmények között (-5°C, 10-20 cm hó) fogadták a túravezetők Zalaszántón. A nem túl nagy létszámú (14 fő), de annál lelkesebb csapat a falut keleti irányban elhagyva először a nemzeti park által elnyert, KEOP pályázati forrásból helyreállított fás-lelgelőt tekintette meg.

A Hidegkúti-patakot átugorva és egy kékperjés rétet keresztezve a Tátika déli lejtőinek erdeiben, a félhomályban épphogy csak felsejlő, vaskori temetőhalmok között folytatódott a túra. Innen a hegyet délről megkerülő erdészeti úton és egy nyiladékon keresztül érte el a csoport az országos kéktúra útvonalát, melyet követve a Tátika platóján fekvő, több mint 200 éve háborítatlan, fokozottan védett erdőrezervátum, a “Tátikai Ősbükkös” területére érkeztek.

kidőlt bükk | Fotó: Hegedűs Ágoston
kidőlt bükk | Fotó: Hegedűs Ágoston

A Fekete-tó, több kidőlt idős fa és egy erdei pihenőhely mellett elhaladva, az egyre meredekebbé váló ösvényen végül mindenki feljutott a várba, ahol a rövid pihenő alatt mindenki elfogyaszthatta a késői vacsoráját és megismerkedhetett a vár történetének néhány epizódjával.

Tátika várában | Fotó: Hegedűs Ágoston
Tátika várában | Fotó: Hegedűs Ágoston

A pihenő után a Tátikát az északi oldalán levezető kék jelzésű turistaúton hagyta el a csoport. Az erdőből kiérve a metszően hideg északi szél jó ösztönzőként hatott mindenkire így a Várréten már csak sietve vetettek a túrázók egy-egy pillantás a 14 legnagyobb méretű vaskori temetőhalomra és az öreg csernél is csak egy-egy rövid csoportképre állt meg a csapat. Végül 4 óra 20 perccel és 12 kilométernyi gyaloglással az indulás után mindenki elégedetten és egy kicsit fáradtan érkezett vissza Zalaszántóra.

Szöveg: Sinka Gábor tájegységvezető (BfNPI, Keszthelyi-hegység Tájegység)
Fotók: Hegedűs Ágoston
Tátika várának romjáról készült külső fotót Sinka Gábor készítette.

Kapcsolódó oldalak