Hírek

Ifjú Kócsagőr verseny: Borbáth Erna képviseli a Körös-Maros NPI-t

A hódmezővásárhelyi Borbáth Erna nyerte az Ifjú Kócsagőr verseny nemzeti parki döntőjét. Így ő képviseli majd a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságot az országos döntőben.

A Földművelésügyi Minisztérium és az Y Triász Mozgalom által meghirdetett versenyre idén 47-en jelentkeztek. Közülük választotta ki a szakmai zsűri azokat, akik az ország tíz nemzeti parkjának valamelyikében részt vehettek előbb egy kéthetes szakmai gyakorlaton, majd azt követően a verseny első fordulójában.

A KMNPI két jelöltet készített fel a megmérettetésre: Szigetvári Anitát és Borbáth Ernát. Mindkettőjüket Igazgatóságunk egy-egy munkatársa segítette (mentorálta) a felkészülésben. Anita a Kis-Sárrét területi egységet ismerhette meg Tóth Imre természetvédelmi őrkerület-vezető segítségével, Erna pedig Boldog Gusztáv természetvédelmi őrkerület-vezető támogatásával a Kígyósi-pusztával kapcsolatosan szerezhetett mélyebb ismereteket és gyakorlati tapasztalatokat.

A két hét alatt a fiatalok a közös őrjáratok során teljeskörű betekintést nyerhettek a természetvédelmi őrszolgálat mindennapi tevékenységébe. Részt vettek a különböző terepi munkákban, felmérésekben, területellenőrzésekben.

Az augusztus 26-i házi döntőben tehát ők ketten mérték össze tudásukat az Igazgatóság szakembereiből összeállított bizottság előtt. Előbb tartottak egy prezentációt a szakmai gyakorlatukról, majd választoltak a bizottság kérdéseire. Végül a megmérettetést a hódmezővásárhelyi Borbáth Erna, mesterképzéses biológus hallgató nyerte. Mentorával, Boldog Gusztávval együtt tehát ő képviseli majd Igazgatóságunkat az országos döntőben, melyet szeptember 11-én rendeznek meg a Földművelésügyi Minisztériumban.

A országos döntőre mind a tíz nemzeti parkból egy-egy versenyző jut be. Ott is bemutatják a szakmai gyakorlatukról készített prezentációt, majd egy tételsor segítségével gyakorlatilag egy könnyített természetvédelmi vizsgát tesznek. A győztes páros, azaz 2014 Ifjú Kócsagőre és mentora részt vehet az Europarc Konferencián, melyet szeptember 28 és október 1. között rendeznek meg Írországban.

Forrás: KMNPI honlapja

bg004_k__csag__r_BoldogG_08_30

Fotó: Boldog Gusztáv

Kapcsolódó oldalak