Hírek

Megérkezett a tavasz a Tisza-tavi Vízi Sétányra

A napokban ugyan kissé hűvösebbre fordult az idő, de már jól érezhető, hogy a Tisza tó élővilága is ébredezik.

A madarak viselkedése megváltozott, felülnek a kiálló ágakra és hangosan énekelnek, hogy megtalálják párjukat. Amelyek télire nem vonultak el már a csőrükben hordják a fészekanyagot a leendő fészkükhöz. A nádasból hallható néhány nádi madár hangja és helyenként kissé halkan és bátortalanul, de felcsendül a békák kuruttyolása is. Már lehet látni a pallósoron vízisiklót, ami nemrég bújt ki téli vermelő üregéből, hogy sütkérezzen egy kicsit a nap meleg sugarainál. Lépteinket meghallva viszont lassan, de biztosan visszasiklott üregébe. A csónakút során találkoztunk vidrával is, aki óvatosan kikukkantott a nádas közül aztán szép lassan belecsusszant a vízbe és elúszott a nádas előtt, nem zavartatva magát a jelenlétünktől.

HNPI-VS1

A bájos kékcinege télen gyakori vendég a madáretetőkön is, de az év melegebb szakában hasznos rovarpusztító. (Fotó: Tóth Roland)

HNPI-VS2

Az erős csőrű, magevő süvöltő inkább téli vendég hazánkban, legtöbbjük március végén visszarepül tőlünk északabbi költőhelyeire. A hím torka, hasa feltűnő vörös, a tojó egyszerűbb, barnás színezetű. (Fotó: Tóth Roland)

Megkezdődött a Tisza-tó vízszintjének emelése, így április 1-jétől már be tudjuk szállítani vendégeinket. Szakvezetőink segítenek felfedezni a rejtőzködő állatokat, növényi érdekességeket, melyek elkerülhetik a fürkésző szemek figyelmét. A madármegfigyelő házikókban a vendégek tájékoztatást kapnak a Tisza-tó és a pallóút történetéről és élővilágáról. Ezen kívül jeles napokon az érdeklődők a pallóúton szakvezetett sétán is részt vehetnek. Bejelentkezett csoportok kísérő szakvezetést kérhetnek a hónap témájában isHNPI-VS3.HNPI-VS4

 A nyáron víz alá kerülő tuskókon és a nádfalon jól látszik, hogy még legalább egyméternyi vízszintemelkedés várható.

Nyitva tartás:

Áprilisban minden nap 10.00-16.00 óráig (utolsó járat indulása menetrend szerint a poroszlói Delfin kikötőből 15.00 órakor). Bejelentkezett csoportokat ettől eltérő időpontban is fogadhatunk.

Árak:

Teljes árú: 1000 Ft (szállítással a Delfin kikötőből)

Kedvezményes: 800 Ft (6-18 éves korig; 65 éves kor felett; szállítással a Delfin kikötőből)

6 éves kor alatt a belépés ingyenes (szállítással a Delfin kikötőből)

Más szerződött kikötőkből is látogatható saját szervezésben vagy csónaktúra keretében egyéni árakon. (Szerződött kikötők listája hamarosan: hnp.hu/vizisetany)

További információ

Tel.: +36 30 863-2775

E-mail: vizisetany@hnp.hu

www.hnp.hu/vizisetany

Kapcsolódó oldalak