Hírek

Meglessük a kék vércséket: terepi túrára várjuk a hétvégén a természetbarátokat

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel vár kicsiket és nagyokat egy izgalmas túrára, melyen szakvezetők kalauzolásával figyelhetjük meg a kék vércsék őszi gyülekezését.

A programok szeptember 12-14. között, minden nap (pénteken, szombaton és vasárnap) 15.00 órakor kezdődnek Dévaványán, a Réhelyi Látogatóközpontban.
A programot mintegy négyórásra tervezzük. Először egy előadást hallgathatnak meg a látogatóközpontban a kék vércsék védelméről, életmódjáról, vonulásáról, illetve a jelenleg futó „A kék vércse védelme a Kárpát-medencében” c. LIFE projektről. A prezentáció után szakvezetők kíséretében teleszkópokkal, távcsövekkel felszerelkezve, terepjárókkal indulunk túrára, amely mintegy három órán át tart.
A madármegfigyelés során a Dévaványai-Ecsegi puszták tájain ismerkedhetnek meg vendégeink az őszi madárvonulás hangulatával, jellegzetességeivel. A terepi programon a kék vércséken kívül más madarakkal is találkozhatunk. Mozgalmas az élet ilyenkor a rónán, hiszen találkozhatunk még vonulásra készülődő nálunk fészkelő, hazánkon csak átvonuló, illetve északról hozzánk a télre vendégségbe érkező fajokkal is. Szerencsés esetben akár az Európában előforduló négy rétihéjafaj egyedei is távcsövünk elé kerülhetnek és megérkeztek már az első nagy őrgébicsek is.
A túra végén felkeressük a kék vércsék gyülekezőhelyét, ahol megleshetjük a szeptemberi puszta egyik páratlan titkát, ahogy több száz kék vércse elfoglalja éji szállását.
A kék vércsék gyülekezése most kezdi elérni az őszi csúcspontját. Ezt bizonyítják a szeptember 10-i szinkronszámlálás adatai is. Munkatársaink a KMNP területén 11 helyen számolták szerdán este a gyülekező madarakat. Dévaványa térségében két éjszakázó helyen több mint 2000 kék vércsét számoltak.
A szakvezetéses túrák legalább 5 fő jelentkezése esetén kerülnek megrendezésre. Bővebb információkat kérni illetve jelentkezni Szélné Sándor Katalinnál lehet a 06-30/445-2409-es telefonszámon.
Ajánlott link: www.falcoproject.eu
Forrás: www.kmnp.hu
kekvercse_SZA_KMNPI

Kapcsolódó oldalak