Hírek

Népszerű a kardoskúti darules

Szombat délutánonként egyre többen jönnek ki a Kardoskúti Fehértóhoz, hogy megfigyeljék, ahogyan a darvak behúznak éjszakázni a tóra. Továbbra is várjuk az érdeklődőket!

Igazgatóságunk a tavalyi siker után idén novemberben ismét meghirdette a szombatonkénti szakvezetéses darules programokat. Az eddigi négy hétvégén összesen több mint 700-an jöttek el, ami a tavalyinál jóval magasabb szám. Volt olyan nap, amikor kétszázan is megjelentek az állattartó telep melletti kilátónál.

Idén különösen jó táplálkozási lehetőségek és kiterjedt vízfelület várja a darvakat a Kardoskúti Fehértónál, ennek is köszönhető, hogy nagyon sokan állomásoznak itt. A csúcsot a november közepén tapasztalt 21 ezres egyedszám jelentette, de még ezekben a napokban is legalább négyezer nagy madár húz be éjszakázni a tóra.

Ha marad az enyhe idő, akkor valószínűleg még december első harmadában is várjuk darulesre az érdeklődőket. Alkonyat előtt 2-2,5 órával érdemes jönni. Szakvezetőnk mindig friss információkkal szolgál, s egy nagyteljesítményű teleszkóp áll a látogatók rendelkezésére. Más madarakat is megfigyelhetnek, most például több mint 20 ezer nagy lilik tartózkodik a térségben.

A darulesek idején a kilátó közelébe hajtjuk a racka-cigája nyájat és a szürkemarha-gulyát, így ezeket az őshonos állatokat szintén közelebbről megismerhetik.

További hírekért keresse fel a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság oldalát, vagy kövesse nyomon Facebook-on >>

Kapcsolódó oldalak