Hírek

Nyereményjáték!

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság játékra invitálja az Abaligeti-barlang és a Denevérmúzeum látogatóit.

A barlangi szakvezetéses séta és a múzeum meglátogatása során rengeteg új, érdekes információval lehetnek gazdagabbak az érdeklődők. Aki szeretne részt venni a játékban és a nyereménysorsoláson, nincs más dolga, mint a barlang pénztáránál, vagy a Denevérmúzeumban elkérni egy pályázati lapot, helyesen kitölteni, majd leadni az Abaligeti-barlang pénztárában vagy a Denevérmúzeum épületében!

 A helyes válaszlapok kitöltői között a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság ajándékcsomagját sorsoljuk ki. A játék időtartama: 2014. augusztus 1. – október 15. A sorsolás 2014. október 20-án lesz, a nyertesek értesítése és az ajándékcsomagok eljuttatása postai úton történik.

Kapcsolódó program:

A denevérek a szaporodásban és utódnevelésben is jelentősen eltérnek a többi emlősállattól, de még a hozzájuk hasonló kistestű rovarevőktől is. Az egész folyamat egy meghatározott éves ritmust követ, mely alapjában véve a téli álomhoz és az éves időjáráshoz alkalmazkodik.

A denevérek násza nyár végén, ősz elején zajlik. A nászidőszakban gyakori jelenség, hogy a denevérek úgynevezett nászbarlangokat keresnek fel, amely később telelőhelyül is szolgálhat. A Dunántúl egyik legjelentősebb nászbarlangja az Abaligeti-barlang. Több ezer denevér fordul meg itt augusztus végén, szeptember elején, tehát nagyobb az esély a pártalálásra. Bár a párzás ősszel történik, a téli álom miatt a nőstények a méhben raktározzák a spermiumokat, és a valódi megtermékenyülés csak tavaszi ébredéskor történik meg. Ekkor kezdenek el fejlődni a magzatok, és nyár elejére megszületnek az első denevér bébik.

Augusztus 30-án 20:00 órától lehetőség nyílik közelebbről is megismerni a denevéreket az Abaliget-barlang előtt megrendezésre kerülő “Denevérest” című ingyenes bemutatón.

denevermuzeum

Kapcsolódó oldalak