Tanösvények

Adatok

Név:
Kékbegy tanösvény
Tájegység:
Tápió-vidék
Település:
Farmos
Érintett NP Igazgatóság:
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Téma:
állattan (zoológia)
Bemutatás módja:
tájékoztató tábla
Útvonal hossza:
0.21 km
Állomások száma:
3 db
Menetidő:
0.5 óra
Vezetőfüzet:
Nincs
Vezetőfüzet bibliográfiai adatai:
Cincér-füzetek 7. Hajta természetismereti túra 2007 28 oldal Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Szakvezetés:
Nincs
Érintett védett természeti terület:
Tápió-Hajta Vidéke TK
EOV_X:
0
EOV_Y:
0
Kapcsolat:
www.dinpi.hu www.tapiovidek.hu Vidra Tamás Tel.: 30/663-4650

Kékbegy tanösvény

A Tápió-Hajta Vidék Tájvédelmi Körzet természeti értékeinek bemutatására 2003-ban a ”Hajta Természetismereti Túraútvonal” elnevezésű ösvényt alakítottuk ki, amely – Magyarországon egyedülálló módon – három természetismereti tanösvényt is magában foglal. A mintegy 8 km-es kirándulás keretében szinte minden élőhellyel megismerkedhet a látogató, amely az Alföldre jellemző. A tápiószentmártoni Nőszirom tanösvény a homokbuckák és a láprétek élővilágát, a farmosi Sóvirág tanösvény a szikesek különlegességeit mutatja be.

A szintén farmosi Kékbegy tanösvényen a nádasokat tanulmányozhatjuk. Az izgalmas bemutatás érdekében a tanösvényen kialakítottunk, egy a nádasba nyúló 210 m hosszú pallósort. A pallósor magassága a mederszinttől 1,3 méterre van, amely lehetővé teszi, hogy a nádas maximális vízborítása esetén is szárazon álljon. A tanösvényen három ismertető tábla került kihelyezésre, amelyek a következő témaköröket ölelik fel:
– a nádasok ökológiája és növényvilága,
– állatvilág,
– nádgazdálkodás tegnap és ma.

E három tanösvényt köti össze a Hajta-túra útvonala, amelyen további érdekességekkel találkozhatunk. Megmászhatjuk a mocsár szélén álló madármegfigyelő tornyot, bekapcsolódhatunk a farmosi madárgyűrűző tábor életébe, vagy nagyítóval a kezünkben vizsgálhatjuk a vizek mélyén nyüzsgő megannyi élőlényt. A tanösvények külön-külön, de együtt is tartalmas szórakozást nyújtanak.

PRAKTIKUS INFORMÁCIÓK

Látogathatóság: a tanösvény szabadon látogatható, szakvezetés kérhető

Megközelítés:
A 311-es műúton Farmost elhagyva Nagykáta felé 1 km-t kell megtenni, majd a Hajta-patak hídja után jobbra (északra) leágazó földútra térve át kell kelni a fénysorompóval védett vasúti átjárón.

Tanösvény füzet kapható: a DINPI Zöld Pont Irodájában

További információ és szakvezetés kérhető:
Vidra Tamás, +36 30 663 4650
tapio@dinpig.hu

Kapcsolódó oldalak