Tanösvények

Adatok

Név:
Nagy-Szénás tanösvény
Tájegység:
Budai-hegység
Település:
Nagykovácsi
Érintett NP Igazgatóság:
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Téma:
általános természetismeret
Bemutatás módja:
vezetőfüzet
Útvonal hossza:
2.1 km
Állomások száma:
7 db
Menetidő:
1.5 óra
Vezetőfüzet:
Nincs
Vezetőfüzet bibliográfiai adatai:
-
Szakvezetés:
Nincs
Érintett védett természeti terület:
Budai TK
EOV_X:
638020
EOV_Y:
249399
Kapcsolat:
Karlné Menráth Réka Tel.: 30/663-4669 www.szenas.hu www.dinpi.hu

Nagy-Szénás tanösvény

Hazánk flórájának talán leghíresebb tagja a pilisi len, e kicsinyke de gyönyörű sárga virág, mely az egész világon egyedül a Szénások fokozottan védett lejtőin él. A Pilisi len élőhelye – mutatva e növény európai fontosságát – elnyerte az Európa Tanács által adományozott Európa Diplomát is. E fokozottan védett ritkaság azonban csak egy a számtalan védett növény- és állatfaj közül, mely megtalálható e területen.

Programunk állomásait végigjárva többféle orchideafajban gyönyörködhetünk (fehér madársisak, vitézkosbor), láthatjuk a kizárólag a Kárpát-medence dolomitlejtőit díszítő Szent István király szegfűjét és szélben hullámzó árvalányhaj-mezőket, hallhatjuk a területen újra megjelent holló károgását, megismerkedhetünk a Budai-hegység legfontosabb természetvédelmi problémáival, s a hegyormokról egyedülálló kilátásban gyönyörködhetünk. Világviszonylatban is ritkaság, hogy egy nyüzsgő kétmilliós város közvetlen szomszédságában ilyen változatos, értékes ritkaságokban bővelkedő természeti területet találjunk, melynek megismerése mindenki számára egyedülálló élményt jelent. A 2 km hosszú tanösvény másfél óra alatt bejárható. A füzet végén található rejtvény helyes megfejtői között értékes ajándékot sorsolunk ki. A megoldás a tanösvény végén található levélszekrénybe dobható be.

PRAKTIKUS INFORMÁCIÓK

Látogathatóság: szabadon látogatható, szakvezetés kérhető.
Megközelítés: a tanösvény Nagykovácsiból indul, a polgármesteri hivatal elől, melyet a Hűvösvölgyből induló 63-as autóbusszal érhetünk el.

Tanösvény füzet kapható: a DINPI Zöld Pont Irodájában (Budapest XII., Költő u. 21.), és Nagykovácsiban a táblákkal megjelölt helyeken.

 

További információ és szakvezetés kérhető:
Becsei Katalin, +36 30 511 1802
szenasok@dinpig.hu

Kapcsolódó oldalak