Tanösvények

Adatok

Név:
Pálfája tanösvény
Tájegység:
Duna-Tisza-köze
Település:
Nagykőrös
Érintett NP Igazgatóság:
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Téma:
állattan (zoológia)
Bemutatás módja:
vezetőfüzet
Útvonal hossza:
1.8 km
Állomások száma:
10 db
Menetidő:
1.5 óra
Vezetőfüzet:
Nincs
Vezetőfüzet bibliográfiai adatai:
Cincér-füzetek 9. Pálfája tanösvény 2008 20 oldal Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Szakvezetés:
Nincs
Érintett védett természeti terület:
-
EOV_X:
702117
EOV_Y:
188073
Kapcsolat:
www.pusztaitolgyesek.hu www.dinpi.hu Vinczéné Sápi Mária Tel.: 30/663-4657

Pálfája tanösvény

A Nagykőrösi pusztai tölgyesek természetmegőrzési terület a Duna–Tisza közi homokhátságon, Nagykőrös város határában található. Budapesttől kb. 90 km-re, Ceglédtől és Kecskeméttől 15-15 km-re fekszik.
Az erdőterület Nagykőrös központjához legközelebbi része a Pálfája-erdő, elnevezését a Pál fája nevű hatalmas, ma is élő tölgyről kapta. A Pálfája-erdő a város kirándulóerdeje, sétautakkal, padokkal, játszótérrel és egy különleges faépülettel, az Arénával.

A területtel való ismerkedést vezetőfüzet segíti. A tanösvény során megtudhatjuk, mi is az az „erdőssztyepp”, miért olyan jelentősek a nagykőrösi pusztai tölgyesek, milyen veszélyek leselkednek rájuk, és hogyan tudjuk őket megőrizni. Felfedezzük a gyöngyvirágos tölgyesek növényeit, nyomokat keresünk a homokban, bepillantunk a föld alá és a korhadt fákba, találkozunk egy igazi faóriással, a végén pedig mozgalmas játék keretében tesszük próbára tudásunkat.
A játékhoz kérdéseket és játékszabályt a tanösvény-füzetben találunk.

A 10 állomásból álló gyalogos tanösvény 1800 m hosszú, amely 1,5 óra alatt bejárható. A terület megismerésére a gyalogos útvonal mellett választhatjuk az 5 állomást érintő, 2700 m hosszú kerékpáros útvonalat is. Az állomások helyét számmal jelzett oszlopok mutatják.

A tanösvényt a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és Nagykőrös Városa közösen üzemelteti.

PRAKTIKUS INFORMÁCIÓK

Látogathatóság: szabadon látogatható, csoportok számára szakvezetés igényelhető

Megközelítés: Az M5-ös autópálya felől (Lajosmizse, Csemő irányából) érkezve Nagykőrösre a vasúti aluljáró előtt jobbra kell fordulni, majd az út végén még egyszer jobbra. Ez már a Pálfájai út, ami egyenesen a Pálfája erdőhöz vezet.
Vonattal érkezve Nagykőrösre a Kossuth Lajos utcáról a zebrán átsétálva jutunk a Zalán utcába, melyen az Örkényi útig kell menni. Itt jobbra fordulva, átkelve a vasúti átjárón az út már a Pálfája-erdőhöz vezet. A vasútállomástól az erdőig az út 3 km hosszú.
Nagykőrös belvárosból az Örkényi úton kifelé haladva érkezünk a Pálfájai útra. Az út egyenesen a Pálfája-erdőben álló Oktatóközponthoz vezet, 4 km hosszú.

A tanösvény bejárásához tanösvény-füzet szükséges, ami beszerezhető a DINPI Zöld Pont Irodájában (1121 Budapest, Költő u. 21.), illetve letölthető az alábbi honlapról: www.pusztaitolgyesek.hu

Vigye magával Pálfája zuzmótanösvény füzetünket is, melyet szintén megtalál a www.pusztaitolgyesek.hu honlapon!

 

További információ és szakvezetés:
Polyák Péter, +36 30 663 4657
polyakpeter@kovart.hu

Kapcsolódó oldalak