Tanösvények

Adatok

Név:
Strázsa-hegyi tanösvény
Tájegység:
Visegrádi-hegység
Település:
Esztergom
Érintett NP Igazgatóság:
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Téma:
állattan (zoológia)
Bemutatás módja:
vezetőfüzet
Útvonal hossza:
1.2 km
Állomások száma:
7 db
Menetidő:
1.5 óra
Vezetőfüzet:
Nincs
Vezetőfüzet bibliográfiai adatai:
Cincér-füzetek 3. Strázsa-hegyi tanösvény - Esztergom 2003 16 oldal Duna-Ipoly nemzeti Park Igazgatóság
Szakvezetés:
Nincs
Érintett védett természeti terület:
Duna-Ipoly NP
EOV_X:
626793
EOV_Y:
267317
Kapcsolat:
www.dinpi.hu Dr. Jankainé Németh Szilvia Tel.: 30/663-4614

Strázsa-hegyi tanösvény

A Strázsa-hegy a Pilis és az egész nemzeti park nyugati peremén áll. A terület több mint száz évig katonai lőtérként funkcionált, ennek köszönhetően szinte érintetlenül megőrizte természeti értékeit.
A túra iránt érdeklődőknek javasoljuk, hogy először a Kökörcsin Erdei Iskola emeletén berendezett kiállítást tekintsék meg, mely bemutatja a terület élővilágát.
Ezután érdemes végigjárni a 1200 m hosszú, 1 óra alatt bejárható kör vonalvezetésű tanösvényt és személyes élményeket gyűjteni a terepen.
Ehhez nyújt segítséget a tanösvényhez készült vezető füzet, amely a hegy csúcsától a hegylábi tavakig bemutatja a terület legjellegzetesebb élőhelyeit.

Szakavatott vezetéssel bejárva a környéket, felfedezhetjük a fokozottan védett terület évszakonként változó védett növényeit, mint a gyönyörű erdei szellőrózsát, a sömörös kosbort, a tavaszi héricset, a fekete és a leánykökörcsint, vagy az apró nőszirmot. Utunk során láthatunk számos szebbnél szebb nappali lepkefajt. A Kis-Strázsa hegy tetején álló kilátóból egyedülálló panorámában gyönyörködhetünk. A tanösvény utolsó állomásánál a “Gyilkos-tónál” a vízpartok rejtett élővilágával ismerkedhetünk meg. 

A tanösvény füzet végén található rejtvényt érdemes kitölteni és bedobni a Kökörcsin Erdei Iskola falán található levélszekrénybe. A helyes megfejtők között értékes nyereményeket sorsolunk ki.

PRAKTIKUS INFORMÁCIÓK

Látogathatóság: a tanösvény szabadon látogatható, szakvezetés kérhető. Csoportok számára (20 főig) a torony és a kiállítás előzetes bejelentkezéssel, az alábbi díjszabás szerint látogatható: teljes árú: 10 000 Ft/csoport/óra, kedvezményes: 6000 Ft/csoport/óra. A vezetett túra időtartama 2 óra.

Megközelítés: a tanösvény a Kökörcsin Erdei Iskola mellől indul, amely Esztergom-Kertváros mellett, a Dorogot elkerülő 117 sz. főút és a Suzuki út kereszteződésében található. Budapestről az Árpád-hídtól induló Volánbusszal közelíthető meg, Esztergom-Kertváros laktanya megállónál kell leszállni.

Tanösvény füzet kapható: a Kökörcsin Erdei Iskolában, és a DINPI Zöld Pont Irodájában (Budapest XII., Költő u. 21.).

További információ és szakvezetés kérhető:
dr. Jankainé Németh Szilvia, +36 30 663 4614
esztergom@dinpig.hu

Kapcsolódó oldalak