Tematikus túrák

Pál-völgyi barlangrendszer

Budapestet méltán nevezzük a barlangok fővárosának: mindmáig a világ egyetlen olyan fővárosa, amelynek a lakóterülete alatt barlangok, sőt jelentős kiterjedésű, különleges képződményekkel díszített barlangrendszerek találhatók. Budapest ez idáig megismert mintegy 200 barlangja a keletkezésmódjuk különlegessége révén is kiemelkedő helyet foglal el hazánk természeti értékei között, hiszen azokat a főváros híres gyógyfürdőit is tápláló, mélyből feltörő hévforrások ősei alakították ki.

pál_79_r     pál_82_l

A budai barlangok közül talán a legismertebb a Szépvölgyi út 162. sz. alatti felhagyott kőfejtőben nyíló, 1904-ben felfedezett Pál-völgyi-barlang.

A nagyközönség számára is látogathatóvá tett szakaszaival már a húszas-harmincas években is a turisták kedvelt célpontjának számított, aminek köszönhetően már 1944-ben védelem alá helyezték. A folyamatos kutatásoknak, és az új évezred feltárásainak köszönhetően a Pál-völgyi-barlangrendszer vált Magyarország leghosszabb barlangjává, kiterjedése meghaladja a 29 km-t.

A Pál-völgyi-barlang idegenforgalom számára kialakított 500 méteres szakasza egész évben, hétfő kivételével minden nap várja látogatóit. Az óránként induló, 50-60 perc időtartamú szakvezetéses túra (első 10:15, utolsó 16:15) során a látogató elé tárulnak a barlang csodálatos földtudományi értékei: magas, hasadékszerű folyosók, hévizek által kioldott gömbszerű oldásformák, változatos kalcitkristályok, ősmaradványok (kagylók, tengeri sünök stb.) és természetesen a különféle cseppkőképződmények is. A 2000-es évek elején felújított útvonal utcai ruhában is megtekinthető.

További információk a látogatásról a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság honlapján találhatók.

Kapcsolódó oldalak