Tematikus túrák

Mátyás-hegyi-barlang

Budapest

2001. december 2-án egy több évtizedes álom valóra válásaként sikerült megteremteni az összeköttetést a Pál-völgyi és a Mátyás-hegyi-barlang között. A barlangrendszer kalandturizmus számra megnyitott járatait magában foglaló Mátyás-hegyi-barlang a Pál-völgyi-barlang bejáratával szemben, az 1998-ban rekultivált kőfejtőben nyílik. A barlang legnagyobb része eocén, míg a Patakos-ág triász tűzköves mészkőben alakult ki. A járatok Ny – DNy – K – ÉK és erre merőleges tektonikai vonalak mentén húzódnak.

A hajdani, kasztvízszint alatti keveredési és kondenzvíz korrózióval (oldódással) kialakult, szabálytalan keresztmetszetű járatok oldalát és főtéjét (tetejét) 1-2 dm átmérőjű üstös oldásformák tagolják. A barlang járatait igen jelentős mennyiségű agyagos üledék (barna, szürke, néhol fekete agyag) tölti ki, ami kialakulását követően, víznyelőként való működése során került be. A barlang ásványos kitöltésekben igen szegény. A máshol jellemző kalcitlemezek és borsókövek csak elvétve találhatók, cseppkőkiválások alig ismertek.

A Mátyás-hegyi-barlang a barlangjárók egyik legkedveltebb gyakorlóhelye, ahová az érdeklődők számára a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vezet alap és extrém túrákat. Az alaptúra a Főbejárat – Nagy-terem – Vonalzó – Színház-terem – BETE-átjáró – Földgömb-terem – Könyvtár – Óriások-kútja – Giliszta – Névtelen-folyosó – Vonalzó – Főbejárat útvonalon halad. A barlang legmélyebb pontját kitöltő tó elérését célzó extrém túra esetében az előbbi útvonal kiegészül a Földgömb-terem – Sírgödör – Tó – Földgömb-terem szakasszal. A 2,5-3 órás túrákon többször kell négykézláb vagy hason csúszva közlekedni, de a részvételhez semmilyen előképzettség nem szükséges.

Az extrém útvonalon több méteres tereplépcsőkön kell le- és felmászni, illetve szűkületeken átkúszni, ezért ez a túra elsősorban azoknak javasolt, akik már korábban is vettek részt „overallos” barlangtúrán. Alapfelszerelést (overall, sisak és fejlámpa) a túravezetők biztosítanak, átöltözésre a barlangbejárat közelében kialakított öltözőben van lehetőség.

További, részletes információk találhatók a barlangtúráról itt vagy itt olvashatók.

 

Kapcsolódó oldalak