Tematikus túrák

Sátorkőpusztai-barlang

Esztergom

Az Esztergom-Kertváros felett emelkedő Nagy-Strázsa-hegyben rejtőző, 1946-ban felfedezett Sátorkőpusztai-barlangot nemcsak a hazai, de a nemzetközi szakirodalom is a tisztán hévizes eredetű barlangok típuspéldájaként tartja számon. Járatrendszere az 1-1,5 millió évvel ezelőtt, vulkanikus utóműködés részeként működő hévforrások munkája nyomán alakult ki a mintegy 225 millió éves triász mészkőben. A kőzetben a tektonikus repedések mentén feltörő, kénsavas meleg víz oldó munkát végzett, és pompás képződményekkel díszítette az üregeket.

A képződmények fő tömegét alkotó, frissen hullott hóra emlékeztető, csillogóan fehér gipszkérgek, valamint a fehér, sárgás és rózsaszínes árnyalatú borsókövek mellett a mélyebb szinteken tűs aragonitkristályok, hajszálvékony gipsztűk és sugarasan kifelé görbülő, vagy dugóhúzószerűen csavarodó rostkötegekből álló gipszvirágok is megcsodálhatóak voltak. A szinte szabályos gömb alakú üregek, néhol kisebb termek – a gömbfülkék – már-már mesterséges beavatkozások nyomainak tűnhetnek föl.

A felfedezéskori kristálybirodalomnak mára sajnos csupán hírmondói maradtak. A legnagyobb pusztítást a területen állomásozó magyar, majd szovjet katonák vitték végbe. Az 1950-es években a határtalan vandalizmus következtében a természeti képződmények 50 százaléka elpusztult; a pusztulás a nyolcvanas évek derekára elérte a 70 százalékot. A hófehér falakat feliratok csúfították el. A helyzet mára normalizálódott azzal, hogy a barlang feltárása, gondozása és felügyelete szervezett formát öltött, illetve maga a barlang 1982-ben fokozott védettséget kapott.

A barlang 1993 óta a nagyközönség számára is látogatható előzetes bejelentkezés alapján, overallos barlangtúra keretében. A meghatározott hétvégéken induló túrákat a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület szervezi, akik mióta átvették a barlang gondozását (1990), eltávolították az ott felhalmozódott hulladékot, megtisztították a szennyezett falfelületeket. A közlekedés megkönnyítése érdekében létrákat és kapaszkodóköteleket helyeztek el és világítással szerelték fel a barlangot. A szakvezetéses túra átlagos időtartama kb. 2 óra. A túra résztvevői saját öltözékükben (overall vagy egyéb, „koszolható” ruha ajánlott) közlekedhetnek a barlangban, védősisakról az egyesület gondoskodik.

További információk a barlangtúráról itt vagy itt találhatók.

A barlangtúrát érdemes egybekötni a Strázsa-hegyi tanösvény meglátogatásával. A Strázsa-hegy lábánál működteti a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a Kökörcsin Erdei Iskolát.

Kapcsolódó oldalak