Tematikus túrák

Solymári-ördöglyuk

Solymár

A barlangtúrázók körében az egyik legnépszerűbb helyszín a Budai-hegység északi peremén, a kirándulók által is kedvelt Zsíros-hegy-csoport északkeleti szélén, a Solymár külterületén található felhagyott kőfejtő felső peremén nyíló Solymári-ördöglyuk.

A triász időszaki mészkőben, tektonikus hasadékok mentén kialakult szövevényes, többszintű rendszer hossza meghaladja az 5 km-t. A pleisztocén időszakban a felfelé áramló hévizek és a felszínről beszivárgó hideg vizek keveredése folytán fokozott mértékben oldóképessé vált víz az ún. keveredési korrózió révén bonyolult alaprajzú, térbeli labirintussá tágította a repedéseket és hasadékokat. Ez a barlang mai képére is rányomja a bélyegét: keskeny, magas folyosók, ezeket összekötő szűk járatok, a hasadékok kereszteződéseiben kialakult nagy termek és függőleges szakaszok váltakoznak. A később szárazabbá váló barlangot a felülről beszivárgó vizek alakították tovább, részben átformálva az eredeti hévizes eredetű morfológiai elemeket, így a nagy számban előforduló gömbfülkéket, gömbüstöket. A hideg vizes folyamatok legszembetűnőbb nyomai a falakat díszítő cseppkőképződmények, borsókövek, az egyes részeken megfigyelhető gipszkristály-csoportok, aragonit- és kalcitkiválások. Az őslénytani kutatások gazdag leletanyagot eredményeztek: jávorszarvas, barlangi medve, balrangi oroszlán, bölény, orrszarvú, kisemlősök maradványai kerültek elő a barlangi üledékekből. Az egyes helyeken vastagon felhalmozódott guanóréteg azt bizonyítja, hogy korábban tömegesen éltek itt denevérek.

A Solymári-ördöglyuk az egyik legalkalmasabb barlang arra a célra, hogy a kezdők is biztonságosan kipróbálhassák az igazi, kúszós-mászós barlangászást kiépítetlen környezetben (a nehezebb helyeken beépített létrák, és kapaszkodókötelek azért segítik a túrázókat és biztonságosabbá teszik a barlanglátogatást), mindenféle barlangász előképzettség nélkül is. A barlangba a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, mint természetvédelmi vagyonkezelő engedélyével az Ifjúsági Barlangtúra és Barlangi Sportterápia Egyesület egész évben indít szakvezetéses túrákat. A túrák Solymárról, a 64-es autóbusz végállomásától (Templom tér) indulnak. A túrázók két, különböző nehézségű túraútvonal közül választhatnak: a 2-2,5 órás alap túra a kezdőknek, a 3-4 órás hosszú túra pedig a barlangokban már járatos látogatóknak ajánlott. Sisakot és fejlámpát a szervezők biztosítanak, barlangi overall bérlésére lehetőség van. Gumicsizma viselése ajánlott.

Olvasson további információkat a barlangtúrákról!

Barlangtúra előtt vagy után érdemes bejárni a közelben található Nagy-Szénás tanösvényt.

Kapcsolódó oldalak