Hírek

Új lakók költöztek a Körösvölgyi Állatparkba

Egyre népszerűbb a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által működtetett szarvasi, Körösvölgyi Állatpark. Naponta több százan látogatnak el ide. Nemrég új lakókkal, nevezetesen két gyöngybagollyal bűvült a park.

A gyöngybagoly testvérpár a Jászberényi Állat- és Növénykertből került hozzánk. A madarak mentésből származnak, korábban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai szállították be őket a Jászberényi Állat- és Növénykertbe.

A gyöngybagoly azért is érdekes a látogatók számára, mert olyan madárfajról van szó, amelyet nappal ritkán lehet megfigyelni. Bár kifejezetten urbanizálódott, tehát az emberek közelében él, de nappal az épületek padlásán tartózkodik, csak teljes sötétedés után indul el vadászni. Jellegzetes sikoltásszerű, lidérces hangját (ami tulajdonképpen nászhang) éjszakánként gyakran hallhatjuk.

Az állatpark új lakói már felnőtt példányok, így jól megfigyelhető rajtuk a gyöngybaglyokra jellemző szív alakú arcfátyol és tollazatuk pöttyössége is. A madár egyébként éppen ezekről a gyöngyökhöz hasonló pöttyökről kapta a nevét.

A gyöngybagoly fokozottan védett madár. Azokban az években, amikor sok a táplálékául szolgáló rágcsáló, többször is költ. Így volt ez az idén is. Érdekesség, hogy nem képes elraktározni testében a zsírt, ezért rendkívül fontos számára a folyamatos táplálékfelvétel. Megérzi az esős, lehűléses időszakok közeledtét, s alaposan felkészül rájuk: egész egérhalmokat hord össze magának a padlásra.

Régebben a gyöngybaglyok előszeretettel költöztek be a templomok padlásaira. Ezekre a helyekre azonban sokszor rengeteg galamb is beköltözött, aminek az lett a következménye, hogy a felhalmozódó madárürülék miatt a padlásokat az egyházközségek kénytelenek voltak lezárni. A természetvédelmi szakemberek a templomok fenntartóival együttműködve megoldották a gyöngybaglyok fészkelési gondját: költőládákat helyeztek a padlások ablakaiba.

Tovább a nemzeti park honlapjára.

gy__ngybagoly_08_26_Czifr__kG

Kapcsolódó oldalak