Hírek

Barcogó dámszarvas a Körösvölgyi Állatparkban

A dámszarvasok párzási időszaka, a barcogás rendszerint október elején kezdődik és november közepéig tart. A bikák ilyenkor jellegzetes, gurgulázó torokhangot hallatnak. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjának fiatal dámbikája is megkezdte a barcogást.

damszarvas

Állatparkunk júliusi megnyitásakor három fiatal dámszarvast – egy bikát és két tehenet – hoztunk Szarvasra. Mindhárom egyed a győri állatkertből érkezett. A harmadik életévében lévő bika még kanalas agancsot visel, amelyet később lapátos agancs vált majd fel.

A fiatal dámbika ivarérettségére utal, hogy szeptember 29-én munkatársaink már hallották jellegzetes barcogó hangját. Nászviselkedése kissé különös: páros lábon ugrál, szökellve kergeti a teheneket és farkát érdekesen felcsapkodja. A természetben a párzási időszak némileg másképp zajlik, ott ugyanis a hím egyedeknek meg kell küzdeniük az ellenfelekkel. Az állatpark egyetlen dámbikájának azonban nincs konkurense, mindkét tehén kegyeire egyedül ő pályázik.

A párzási időszakban a dámbikák kis teknőszerű mélyedést kaparnak a talajba, amelyet barcogó teknőnek nevezünk. A mélyedést saját testnedveikkel, szaganyagaikkal jelölik meg. Mivel alaposan meghemperegnek benne, így testük is átveszi az illatanyagokat, ezzel csalogatva a teheneket.

Azt, hogy a Körösvölgyi Állatpark fiatal bikájának mekkora sikere lesz a két tehénnél, még nem tudjuk. Mindenesetre esély van arra, hogy jövő tavasszal akár két fiatal dámszarvas is születik majd.

A dámszarvasok barcogása nem tévesztendő össze a gímszarvasok bőgésével. Utóbbiak párzási időszaka jóval hamarabb kezdődik, így amikor az erdőkben végetér a szarvasbőgés, akkor kezdődik a dámszarvasok barcogása. A Körösvölgyi Állatparkban is van szarvasbika, de az még nagyon fiatal, így szarvasbőgésre csak később lehet számítani.

További hírekért keresse fel a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapját, vagy kövesse nyomon tevékenységét Facebook-on >>

Kapcsolódó oldalak