Hírek

Élménybeszámoló – Europarc2014 Konferencia

A 2014-es év Ifjú Kócsagőr Programjának nyertese Bándy Fruzsina részt vehetett a Europarc 2014 konferencián Írországban.  Élményeit az alábbiakban foglalta össze. (eredeti cikk)

„Az „Ifjú Kócsagőr Program” nyertes párosaként, jutalmul részt vehettünk mentorommal, Gruber Ágnes területfelügyelővel (ŐNPI – Szentgyörgyvölgyi Ők.) az idén Írországban megrendezett Europarc 2014 ‎konferencián.

1. - Killarney NP_1

A rendezvény színhelye Killarney‎ volt, mely Írország nyugati részén fekszik, a maga 14 ezer lakosával kis városka, de közkedvelt turista központ, nem véletlen. A Killarney Nemzeti Park nyújtotta természeti értékek leírhatatlanul gyönyörűek. Mi magunk is felfedeztük az erdők, hegyek, legelők nyújtotta csodálatos világot.

 Első napunkon a 20 órás londoni reptéri várakozás után (mely azért szintén felejthetetlen élmény marad), rögtön nyakunkba is vettük a várost és környékét. Megtekintettük a Ross castle-t, mely a városhoz közeli tó partján található, igazi ír hangulatot kölcsönöz az odalátogatóknak.

Nagyon nagy kirándulásra nem volt időnk, hisz este kezdetét vette a konferencia a megnyitó beszédekkel, illetve az ír zenével fűszerezett állófogadással‎. Már az első este is remek hangulatban telt, köszönhetően talán a Guiness sörnek és a jobbnál jobb ír whiskeyknek.

6. - Muckross House_1

A második napon kimenőt kaptunk Szilágyi Gábor igazgató úrtól (HNPI), úgyhogy egy 20 km-es túrára indultunk, miközben megtekintettük a leghíresebb helyi nevezetességet a Muckross House-t mely szállásul szolgált az angol királynőnek ott jártakor. Állitólag ennek a rövid látogatásnak köszönhető, hogy Killarney felkerült a turisták térképeire, illetve hogy vasútvonalat építettek a kisváros fele.

Az este folyamán igazi ír finomságokkal vártak minket a konferencia szervezői, a bőséges vacsora után pedig levezetésként kipróbálhattuk az ír focit, az ír néptáncot és a Guiness csapolás rejtelmeibe is bevezettek minket!

2._1

A harmadik napon szervezett kiránduláson vettünk részt, egy idős tölgyesbe látogattunk, hol utunk közben szika szarvasokra bukkantunk, majd átcsónakáztunk egy, a tó közepén található kis szigetre, végezetül egy skanzenban jártunk, ahol a helyi, ősi háziállatokkal, mesterségekkel ‎ismerkedhettünk meg. Itt töltöttük a vacsoraidőt is, ami szinten egy ír hangulatot tükröző, kellemes esti program volt.
‎A konferencia utolsó napján „A fiatalok természetvédelembe való bevonásáról” szóló workshop-on vettünk részt, ami számomra azért volt különösen hasznos, mert sok ötletet meríthettem, illetve nagyon tetszett, hogy valóban a mi, fiatalok véleményére is kíváncsiak voltak.

Az este a gálavacsorával zárult, mely aztán hajnalig tartó tánccal ért véget…”

További hírekért keresse fel a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság honlapját, vagy kövesse nyomon tevékenységét Facebook-on >>

Kapcsolódó oldalak