Hírek

Élménybeszámoló: Szarvasbőgés és csillag-les az Őrjegben

Idén is zengett az erdő: országos érdeklődés a „Szarvasbőgés és csillag-les az Őrjegben” túra iránt

P1180630

Szeptember 6-án kora este, kissé borult, csendes időben közel 20 fő indult el abból a célból, hogy a gímszarvasok nászidőszakában a bikák felfokozott aktivitásukat meglesse, illetve elsősorban az ilyenkor erőteljes bőgésüket meghallgassa. A rövid gyalogtúra során először a Vörös-mocsár Természetvédelmi Terület változatos és titokzatos élővilágát, tájhasználati formáit, természetvédelmi problémáit ismerhették meg a lelkes érdeklődők. A gímszarvas életmódjáról, magáról a fajról, illetve vadgazdálkodási szerepéről is szó esett a bőgés kezdete előtt.

A szarvasbőgés aznap rendkívül intenzív volt, egy közeli lucernatáblán –mint az elmúlt napok megfigyelései során- aznap este is, közel 20 példány gímszarvas tehenét terelgette egy erős bika, un. vezérbika. Elsősorban ennek, illetve a közelben 5-6 másik bika bőgése volt hallható, olykor kevesebb, mint 50 méter távolságból, amit az érdeklődök lélegzet visszatartva hallgattak. A több évben sikerül, idén nem volt hallható az aranysakál családok üvöltése, azonban az erőteljes szarvasbőgés feledtette ezt.

A túra harmadik részében Dr. Hegedűs Tibor, a Bács-Kiskun Megyei, a bajai Csillagvizsgáló Intézet igazgatója rendkívül érdekes csillagászati előadást tartott, melynek témája „kézzel fogható” volt, hiszen a titokzatos meteoritokról, megtalált égből jövő kövekről szólt. Az előadás alatt néhány meteoritkő közelről megtekinthető, kézbe vehető volt. Az előadás a közeli, falusi turizmussal foglalkozó vendéglátóhelyen, a Kiskastély Vendégház termében kapott helyet.

Összességében elmondható, hogy a szarvasbőgés túra országos népszerűségnek örvend, hiszen több száz kilométeres távolságokból is érkeztek látogatók. Bízom benne, hogy a túra népszerűségét az idei sikeres volta tovább növeli, így találkozunk ismét jövő ősszel, minden eddigi és új érdeklődő túrázóval.

P1180639

 Kép és szöveg: Agócs Péter KNPI

 

További hírekért keresse fel a Kiskunsági Nemzeti park Igazgatóság honlapját, vagy kövesse tevékenységét Facebook-on >>

Kapcsolódó oldalak