Hírek

Madármegfigyelő torony épül

Ha az időjárási körülmények engedik, hamarosan befejezik a kilátótorony építését a soltszentimrei szikes pusztán.  A természetvédelmi őrszolgálat munkatársai a területen már meg is figyeltek 5 túzokot, melyek közül az egyik már a nászidőszakra jellemző viselkedést mutatta.

A kakasok gyakran már február végén elfoglalják a dürgőhelyeket. A túzokok násztánca, a dürgés, március elejétől május végéig tart, de a legaktívabbak az áprilisi szélcsendes, napsütéses napokon. Ebben az időszakban a soltszentimrei Sáros-réten 30-35 madarat is meg lehet figyelni. A peckesen lépegető kakas ilyenkor szinte kifordul önmagából és távolról úgy fest, mint egy méretes hógolyó. Fejét hátraveti, nyakát felfújja, szárnyait kifordítja, faroktollait pedig a pávákhoz hasonlóan szétteríti és felcsapja, majd körbetipeg, és lábait váltogatva táncol a mezőn, hogy magához csalogassa a távolabb várakozó tojók valamelyikét.  A legrátermettebb kakasok több tyúkkal is párosodnak, a gyengébb, kevésbé impozáns példányok pedig előfordulhat, hogy egész életükben eggyel sem.  Maga a párosodás csupán pár másodpercig tart. Utána a tojó elhagyja a dürgőhelyet és biztonságos területet keres a fészkeléshez.

A Soltszentimre határában található védett terület fontos túzokdürgő hely a Kiskunságban. Az itt zajló élőhely-rehabilitációs programnak köszönhetően a létszámuk remélhetőleg tovább nő majd a közeljövőben, mert a rizskalitkák árkainak és töltéseinek elegyengetésével a táj beláthatóbbá válik számukra, ezáltal nagyobb biztonságban érzik magukat.

A soltszentimrei szikes pusztán korábban nem volt látogatókat segítő objektum. A most épülő madármegfigyelő torony a kijelölt útvonalon szabadon látogatható lesz, de az útról letérni, vagy a torony vonalánál bentebb menni nem szabad, mert a területen több olyan védett madárfaj is él, melyek fészküket a földre rakják. A túzok is ilyen, ráadásul nagy termete ellenére igen félénk madár.

Akik betartják a látogatásra vonatkozó szabályokat és szerencséjük is van, azok a toronyból tanúi lehetnek a hazai madárvilág talán leglátványosabb attrakciójának, a túzokdürgésnek.  A megfigyelésére a hajnali és a késő délutáni órák a legalkalmasabbak.

További hírekért látogasson el a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság oldalára, vagy kövesse tevékenységét Facebook-on >>

Kapcsolódó oldalak