Program

Időpont:
2019. 03. 31. 10:00- 2019. 03. 31. 15:00
Kategória:
  • Aktív
  • Diák
  • Fiatal felnőtt
  • Gyermekes család
  • Nyugdíjas
  • Specialista

Bakonybéli geozarándok túra medvehagymával és a Pannon-csillagda kedvezményes látogatásával

Időpont: 2019. március 31.

Helyszín: Bakonybél

Ár: felnőtt: 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő

Találkozó időpontja: 10.00 óra

Találkozó helye: Bakonybél, Borostyán-kút (Szentkút) melletti füves parkoló

Távolság: 8 km

Túra ideje: 5 óra

Bakonybélben a Szent-kútnál (Borostyán-kút) kezdjük a túránkat. Az út első szakaszán egy kaptatót kell leküzdenünk, de megéri: lenyűgöző kör panorámát nyújtó rejtett kilátópontról gyönyörködhetünk a Magas-Bakony hegyeiben.
Ezután a Bakony egyik legszebb mészkőszurdokának mélyére vezető út legvadregényesebb szakaszát hódítjuk meg, ahol hatalmas sziklafalak hajolnak fölénk, óriási kőtömbök mederbe zuhant darabjaira léphetünk, s ha közelebb hajolunk hozzájuk, fedeles fagyi tölcsérhez hasonló megkövült csigaházak metszetét, vagy kidomborodó formáit fedezhetjük fel bennük.
A Gerence-patak mentén haladva a fényes, zöld ehető levelek között kanyargó erdei ösvényen több alkalommal keresztezzük a patakot, hallgathatjuk a patak mederlépcsőkön bukdácsoló vízeséseinek csobogását, tenyerünkbe vehetjük a sziklafalakból kipergő lapos kavicsokat utánzó óriás egysejtűek megkövesedett vázait, melyek Szent László pénze néven vonultak be a magyar mondavilágba.Utunkat röviden megszakítjuk a Bányász- kút forrásánál, felkapaszkodunk a Judit-forrás mész-tufa lépcsőin, letekintünk a meredeken leszakadó szurdokfal tetejéről a mélységbe, ahol az elénk táruló látvány egy különös történet elmesélésére ad majd alkalmat.
Visszafelé haladva elmegyünk egy Indián tábor mellett, és megnézzük azt a különleges szikla alakzatot, melynek lenyűgöző látványáról egy szép bibliai idézetre asszociálhatunk.
Bakonybél felé haladva a Szent-kút (Borostyán-kút) mellet pihenünk meg egy időre. Itt, aki nem fáradt, felkapaszkodhat a Bakony egyik legszebb erdei kálváriáján a domb tetején álló keresztekhez.

Bakonybélben lehetőség van betérni a Bakonyi Erdők Házába, ahol többek között a hagyományos bakonyi erdőmérnöki szakma letűnt értékeivel, eszközeivel találkozhatunk. Bekukkanthatunk a szerzetesek különleges hangulatú boltocskájába, megkóstolhatják az Unikum bakonybéli változatát, ami csupa a barátok által helyben termesztett gyógynövényből készült. A  Pannon Csillagda Látogatóközpont  fantasztikus élményt nyújt annak, aki kicsit több időt tud szánni a programra.

Szenzációs friss hírrel szolgálhatunk a virágok és a tavasz szerelmeseinek! A medvehagyma szőnyeg élénkzöld, ehető levelei között már tavaszi virágok is nyílnak a Kerteskői-szurdokban!

Feljhívjuk a kedves túrázók figyelmét, hogy a túra során nehezebben járható területen is áthaladunk!

Vízálló túracipő/bakancs ajánlott!

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő, ennivaló, személyenként 1 liter folyadék, Nordic walking bot

Felhívjuk szives figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

Előzetes bejelentkezés szükséges: előző nap 16 óráig

A túra legalább 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni.

Jelentkezés és részletes információ:
Sárdy Julianna ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető
+36 30 491 0061
[email protected]
További információ a Bakony–Balaton Geopark Eseménynaptárában
A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről! hírlevél

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt.
Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

Kapcsolódó oldalak