Program

Időpont:
2019. 03. 17. 10:00- 2019. 03. 17. 15:00
Kategória:
  • Aktív
  • Diák
  • Fiatal felnőtt
  • Gyermekes család
  • Nyugdíjas
  • Specialista

Barlangok Hónapja: Erdőkerülő-barlangjáró geotúra a Szentgáli-tiszafás TT-ben és kedvezményes alap barlangi kalandtúra a Szentgáli-kőlikban

A Magyar Nemzeti Parkok márciusban hazánk látogatható barlangjait kívánják megismertetni a föld alatti túrák iránt érdeklődőkkel. A „Barlangoljunk!” kampány célja hazánk különleges barlangjainak bemutatása, népszerűsítése. A hónap során az érintett nemzeti park igazgatóságok, így a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság is, különleges barlangi programokkal és jelentős kedvezményekkel várják a látogatókat.

Találkozó időpontja: 2019.03.17.

Geotúra a Szentgáli-tiszafás TT-be

Bándról indulva már a faluban megcsodálhatjuk a Bándi-patak és a bővizű Séd összefolyását, az egyik kertben barlangüreget fedezhetünk fel, és egy – szinte eredeti formában megőrződött – vízimalom mellett is elhaladunk. Röviden betérünk a faluházba, ahol a helyi művészek munkái (kerámiakiállítás), és a faluban található barlangból előkerült impozáns ősmaradványok láthatók. Hamarosan az Esseg-vár gyönyörű kilátópontjára érünk, ami alkalmat ad egy kis történelmi kalandozásra, és földtani időutazásra. Lefelé haladva különleges sziklaalakzatokat, kisebb barlangüregeket, a hévizes tevékenység bizarr oldásformáit csodálhatjuk meg a várat hordozó hegy oldalában, majd megérkezünk az országban egyedülálló Szentgáli tiszafás természetvédelmi területre. A különleges atmoszférájú erdőben sok érdekességet hallhatunk a tiszafákról, védelmük múltjáról és jövőjéről. Ezen a túraszakaszon a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület meghívott képviselője mutatja be a közelmúltban átadott tiszafás tanösvényt.

Találkozási hely: Bánd, Szent Anna róm.kat. templom
GPS: 47.121870, 17.785177
Geotúra dátuma és időpontja: 2019. március 17. (vasárnap), 10:00 óra
Útvonal (főbb érintett látnivalók): Bánd–Essegvár–Miklós Pál-hegy–Balogszeg–Mecsek-hegy–Bánd 
Geotúra hossza: 6-7 km  
Geotúra várható időtartama: oda-vissza: 4,5–5 óra, a barlangig csak odafelé túrázóknak: 3,5 óra
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítésmentes

Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen, a jelentkező (mobil) telefon számának megadásával

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni.

Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon (2019. március 16., szombat) 16:00 óráig

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő, ennivaló, személyenként 1 liter folyadék.

Kérjük, hogy akik a geotúrán és a barlangtúrán IS részt vesznek, mindegyik túrára külön-külön jelentkezzenek a megadott elérhetőségeken a túravezetőnél!

Felhívjuk szives figyelmüket, hogy ez a felszíni geotúránk csoportok számára egész éven át megrendelhető!

Túravezető neve és elérhetőségei: 
Sárdy Julianna
+36 30 491 0061
[email protected]

Kalandtúra a Szentgáli-kőlik barlangban

Következő állomásunk Magyarország leghosszabb dolomitban kialakult barlangja,a Szentgáli-kőlik fokozottan védett barlangja, ahol – előzetes jelentkezéssel – lehetőség nyílik a geotúrát a felszín alatt folytatni, ezen a napon kedvezményes belépőjegy váltásával.

Képzett és tapasztalt barlangi túravezetők kíséretében vehetnek részt egy testet-lelket megmozgató, izgalmas barlangi alap kalandtúrán a Szentgáli-kőlikban (10 éves kortól), ahol néhol csupán négykézláb vagy kicsit hasoncsúszva, kúszva-mászva tud majd haladni, természetesen a túravezetők segítségével, barlangi túrafelszerelésben.

Találkozási hely: a geotúrán is részt vevők a geotúra-vezetővel érkeznek a kőlik bejáratához 13:30 körül; aki nem vesz részt a geotúrán, és délelőtt szeretne barlangtúrázni, azoknak találkozási hely: Szentgál, Fő út 72., fogadóépület, parkoló

GPS: 47.111612, 17.734616

Barlangtúra dátuma: 2019. március 17. (vasárnap)

Útvonal (főbb érintett látnivalók): Szentgál fogadóépület – Szentgáli-kőlik bejárata – alap túra: Felső-terem – Régész-járat – Bejárati-akna – Nagy-terem – Travi-folyosó – Alsó-terem – Bagolyvár – Új-terem, majd ugyanarra vissza – Szentgál, fogadóépület

Barlangtúra (alap túra) hossza: kb. 150 méter

Barlangtúra időtartama: kb. 1,5-2 óra

Barlangtúra nehézsége: közepes-nehéz, barlangi overallban, fejlámpával, védősisakkal (melyeket a túra szervezői biztosítanak), sokszor csúszva-mászva lehet haladni a barlangban, szakképzett barlangi túravezető kíséretében; részvétel 10 éves kortól.

Barlangtúra jellege: ezen a napon kedvezményes alaptúra

Fizetési mód: helyszínen készpénzzel, nyugta ellenében.
2.500 Ft/felnőtt, 2.000 Ft/10-18 éves gyermek

Előzetes jelentkezés: időpont, létszám, korosztály, mobilszám is szükséges
Jelentkezés módja: E-mailen (telefonos elérhetőség megadásával) vagy telefonon.
Jelentkezési határidő: túrát megelőző napon 16:00 óra

Felhívjuk szives figyelmüket, hogy a barlangtúrára csak korlátozott számban tudjuk fogadni a résztvevőket, a jelentkezés sorrendjének figyelembe vételével. A barlangtúrára a helyszínen már nem lehet jelentkezni!

Barlangtúra információ, jelentkezés:

Sárdy Julianna
+36 30 491 0061
[email protected]

Weboldal: www.geopark.hu Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

Szükséges felszerelés:  
Kényelmes alsóruházat és pulóver a barlangi overall alá (pl. melegítő), igény szerint vékony cérna vagy gumis munkáskesztyű, túracipő/bakancs vagy gumicsizma, ennivaló, személyenként 1 liter folyadék + 0,5-1 liter víz kézmosáshoz.

A barlangtúra időtartama a barlangban kb. 1,5-2 óra.

Aki nem vesz részt a geotúrán, és délelőtt szeretne kalandtúrázni, azoknak találkozási hely: Szentgál, Fő út 72., barlangi fogadóépület és parkolónál van. Az indulás innen lesz az átöltözés után, a barlang Szentgál falutól kb. 2 km-es, 20 perces könnyű sétával érhető el.
Akik részt vesznek a geotúrán (és majd a barlangtúrán is), a túrák után vissza Bándra helyközi-menetrendszeri buszjáratokkal is haza lehet utazni.

További információ a Bakony–Balaton Geopark Eseménynaptárában

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről! hírlevél

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt.
Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

A programmal kapcsolatos további információk itt érhetők el.

Kapcsolódó oldalak