Program

Időpont:
2020. 10. 24. 10:00- 2020. 10. 24. 16:00
Kategória:
  • Aktív
  • Diák
  • Fiatal felnőtt
  • Gyermekes család
  • Nyugdíjas

Emléktúra Úrkúton ,, A Holnemvolt Bányászfalu”

Rendhagyó geotúránknak kettős küldetése van: a múlt mélységes kútjába pillanthatunk be két idősíkon is. A hely, ami befogad minket néhány órára, csak itt látható földtani és kultúrtörténeti kincsekkel kényeztet, és csak itt megélhető, egyedi hangulatot ad nekünk. Mély, tartalmas útravalót az előttünk álló téli ünnepekre való felkészülésre.

Helyszín: Úrkút

Találkozó helye: Úrkút, Május 1. tér

Találkozó időpontja: 10:00 óra

Ár: felnőtt 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő

Távolság: 6 km

Túra ideje: 6 óra

Első helyszínünk egy ős öreg világba nyit kaput. A meghökkentően izgalmas formakincs egy nem kevésbé izgalmas földtani kalandregénnyel köt házasságot az Úrkúti-őskarsztbirodalmában. A hússzínű sziklakúpok és a közöttük tátongó szakadékok „városában” megidézzük a jura időszaki óceán „mélységi mámorát”, amikor a hatalmasra nőtt, meleg vizet ontó mészkő kémények” között „mangánevő” baktériumok tenyésztek, akiket a tenger alatti vulkánok felől érkező „ásványleves” tartott életben. Miket találtak a kutatók a rétegek közt meglapuló „geológiai meglepetés-tojásokban”? Milyen bizarr küllemű mára kihalt lények népesítették be a hajdani tengeraljzatot? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk, ha képzeletbeli kopoltyúinkkal lemerülünk az „elveszett város” tornyai közötti szakadékokba! Találkozhatunk helyi bányászokkal, akik csokitorta-szelethez és csokifagyi-fagyi gombóchoz hasonló mangánérc darabokat adnak kézről-kézre, így kerül tapintható közelségbe egy több mint 180 millió évvel ezelőtt létező világ.
Karcsúbb geotúra-társaink egy kisebb hasadékbarlangba is bepréselhetik magukat a legmélyebb szakadék hűvösében. A kicsiknek pedig geomesével kedveskedünk.

A program második részében a falu felett található Köves-táblán teszünk időutazást a múltnak egy olyan közeli rétegébe, ami szinte még belélegezhető.
Az egykori „mangántó” látványa önmagában is különleges, és fényt derítünk a közepén álló likacsos kémény titkára. A mangántó falából ritka gazdagságban peregnek ki a kréta időszaki tengeraljzatot megidéző csiga, és kagylóvázak sokasága.
A programot a helytörténeti kiállítás megtekintésével koronázzuk meg, ahol eredeti tárgyak mesélnek nekünk, hangulatos szobákban elevenednek meg az egykori bányászfalu dolgos, sokszor könnyes mindennapjai, a falu bányászembereinek élő, sokszor torokszorító tolmácsolásában.
Különleges túra ez, és bizonyos tekintetben megismételhetetlen. Még elkísérnek minket a „nagy öregek”, a letűnt bányászvilág ma még velünk tartó, hiteles tanúi.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló. Javasolt: fényképezőgép, távcső.

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

Jelentkezési határidő a túrát megelőző napon 16:00 óráig, e-mailben vagy telefonon!

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető;
+36 30 491 0061
[email protected]

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt. Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line (www.bfnp.hu), hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről!

Kapcsolódó oldalak