Program

Időpont:
2020. 05. 17. 12:00- 2020. 05. 17. 18:00
Kategória:
  • Aktív
  • Diák
  • Fiatal felnőtt
  • Gyermekes család

Geotúra Bakonynánáról Jásdra a Gaja-szurdok természeti csodái mentén

Időpont: 2020. május 17.

Helyszín: Bakonynána

Ár: felnőtt 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő

Találkozó időpontja: 12:00 óra

Találkozó helye: Bakonynána déli vége

Távolság: 6 km + 6 km

Túra ideje: 6 óra

Örömmel értesítjük Önöket, hogy 2020. május 9-től ismét indítunk túrákat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és az általa alapított és fenntartott Bakony–Balaton UNESCO Geopark területén. A járványügyi helyzet miatt azonban az alábbiakat kérjük betartani szíveskedjenek: A túrákon 65 év alatti, maximálisan 15 fő vehet részt. A túra résztvevői között a 1,5 m távolságtartás kötelező. Maszk viselése kötelező, a túravezető gumikesztyűben állítja ki a nyugtát és veszi át a túra díjat, amit lehetőség szerint kérjük pontosan kiszámolva hozzanak magukkal! Előzetes bejelentkezés szükséges.

Geotúránk a Keleti-Bakony kapujában, Bakonynánán veszi kezdetét, a kanyargós ösvényen felülről gyönyörködhetünk a Gaja-patak kövek között bukdácsoló „ezüst szalagjában”, míg a másik oldalon a híres Bakony-erdő sűrűje kísér bennünket. Az impozáns sziklafalaknál a terület rendkívül izgalmas földtörténeti múltját is felfedhetjük! Ráadásul az egykori sekély tengerben nyüzsgő élet megkövült képviselőit nemcsak láthatjuk, hanem tapinthatjuk is! Mészvázaik valóságosan kidomborodnak a Bakony mészköveinek egyik legszebb képviselőjéből, a Zirci Mészkőből, mely egész úton végigkísér minket. Az egykori élővilág képviselőit megcsodálhatjuk a Római-fürdő szikláiban, miközben a Bakony legnagyobb vízesésének lélegzetelállító szépségében fürdetjük szemeinket! Rövid pihenő után saját bőrünkön érezhetjük, mit takar az áttöréses szurdokvölgy fogalma, majd a Vadalmás-forrásnál a napnál világosabban megérthetjük, mit jelent az óriásforrás elnevezés! Kültéri földrajzóránkat a közelmúltban felújított Zsidó-hegyi földtani alapszelvénynél koronázzuk meg, ahol vallatóra fogjuk az élő sziklát: cseppentünk, rétegdőlést mérünk és kisakkozzuk, hogy mi minden történhetett ezzel a kőzettesttel az utóbbi 100 millió évben, így élmény szinten ismerjük meg a földtani természetvédelem fontosságát!

Megismerkedhetünk Jásd és a környék kultúrtörténetével is: megtekintjük a Szentkút zarándokhelyet, mely 600 évnél is régibb, egyik legősibb búcsújáróhely hazánkban. A műemlék kápolnája 1825-1837 között épült barokk – rokokó stílusban, a korábbi fakápolna helyén. (műemlék jellegű).
Túránk során felkutatjuk egy egykori földvár/földsánc maradványait, a Márkusvárat is.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő, ennivaló, személyenként 1 liter folyadék.

Előzetes jelentkezés szükséges telefonon vagy e-mailen a túrát megelőző napon 18:00 óráig!

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 15 főt tudunk fogadni.

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető
[email protected]
+36 30 491 0061

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről! hírlevél
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt.
Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

Kapcsolódó oldalak