Program

Időpont:
2020. 05. 24. 12:00- 2020. 05. 24. 18:00
Kategória:
  • Aktív
  • Diák
  • Fiatal felnőtt
  • Gyermekes család

BETELT – Geotúra Lovasról az ősember festészete nyomában

Helyszín: Lovas

Ár: felnőtt 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő

Találkozó időpontja: 12:00 óra

Találkozó helye: Lovas, Polgármesteri Hivatal Fő u. 8.

Távolság: hosszú: 12 km; rövid: 6 km

Túra ideje: hosszú: 6 óra; rövid: 3,5 óra

Geotúra nehézsége: könnyű-közepes

Geotúránk kezdéseként Lovason egy pici, de nagyon érdekes kiállítást nézünk meg, ahol a közelben található őskori festékbányából előkerült régészeti anyag kerül bemutatásra. A Lovasi-séd mésztufa lépcsői mellett haladunk, majd egy szép sztyeppréten átvágva a Szent Kereszt-hegy meredek sziklafalához érünk (Miske-szikla), melynek legimpozánsabb szöglete a völgy fölé meredő „mészkőborda”. Tetejéről gyönyörű kilátás nyílik az alatta húzódó mély szurdokra.
Túránkat Felsőörs szívében, a méltán híres „vörös templomnál” folytatjuk, ami kultúrtörténeti jelentőségén túl (erről is ejtünk majd néhány szót) meghökkentő látványt nyújtó „kőzettani trónuson” ül.
A falu északi részén az európai hírű Forrás-hegyi geológiai tanösvényen is végigballagunk, ízelítőt kapva a 200–250 millió évvel ezelőtt itt hullámzó Tethys-tengeröböl világából. Ha valaki néhány perc alatt meg szeretné érteni a völgyképződés folyamatát (miközben tűzköveket csodál meg a Malom-patak vizében), annak érdemes átküzdeni magát a tanösvény alatt megbújó galériaerdő néhány méterén.
Innen a rövid túra résztvevői visszasétálnak a zöld jelzésen vissza sétálnak Lovasra, a hosszú túra pedig a festői szépségű Malom-völgy mohos sziklái között kanyarog tovább.
Az őskori festékbánya cinóber színű gödrei és sziklái között az eredeti helyszínen próbálhatjuk ki a Neandervölgyi ősember csoport által használt földfestéket, és megismerhetjük azt a környezetet, mely tartalmát és korát tekintve jelenleg egyedül álló Európában, hasonló helyet csak az afrikai kontinensen találunk!
Vissza felé a Király-kúti-forrásnál megtöltjük kulacsainkat, majd a hasonló nevű völgyben már a patak másik ága kísér minket a szép erdei környezetben, ahol még egy barlangba is bekukkantunk.

A túrákon maximum 15 fő vehet részt. A túra résztvevői között a 1,5 m távolságtartás kötelező. Regisztrációkor maszk viselése kötelező, a túra díjat lehetőség szerint kérjük pontosan kiszámolva hozzák magukkal! Előzetes bejelentkezés szükséges.

Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen a túrát megelőző napon 18:00 óráig.

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul!

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló. Javasolt: fényképezőgép, távcső, zseblámpa.

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: www.menetrendek.hu | Vasút: www.mavcsoport.hu

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

 

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető;
mobiltelefonszám: +36 30 491 0061
e-mail: [email protected]

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről! hírlevél
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt.
Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

Kapcsolódó oldalak