Program

Időpont:
2020. 06. 07. 10:00- 2020. 06. 07. 16:00
Kategória:
  • Aktív
  • Diák
  • Fiatal felnőtt
  • Gyermekes család

Geotúra a várpalotai Várvölgyben: ízelítő a Keleti-Bakony természeti és kulturális örökségéből

Időpont: 2020. június 6.

Helyszín: Várvölgy, Pusztapalota

Ár: felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft.

Találkozó időpontja: 10.00 óra

Találkozó helye: Várpalota, Penny Market parkolója (autóbusz-állomás alatt)

Távolság: 11 km

Túra ideje: 6 óra

Geotúránk első szakasza a várpalotai Várvölgy festői szépségű szurdokában vezet. Ahogy szűkül a völgy, úgy válik egyre izgalmasabbá: a két oldalról fölénk hajló hatalmas sziklák ölelésében olyan érzésünk támad, mintha a természet katedrálisának természetes szoborparkjában sétálnánk. Itt lehet igazán átélni, hogyan lényegül át egymásba a lágy víz, és a kemény kő. A bizarr küllemű sziklapárkányok, mesét idéző sziklatornyok, kisebb-nagyobb barlangüregek között járva lépten-nyomon rácsodálkozhatunk arra a minden fantáziát felülmúló formagazdagságra, amit e két elem szüntelen násza teremt.
A völgy mélyén elénk futó medvehagyma szőnyeg előjelzi, hogy megérkeztünk a hely egyik specialitásához, melyből több is van a környéken, és amelynek különleges hangzású neve alkalmat ad arra, hogy felvillantsuk a Palotai-Bakony rendkívül izgalmas néprajzi örökségét.
Nem állhatjuk meg, hogy bebújjunk az ösvény mellet rejtőző Gazsi-lik-barlangba, melynek kapcsán a terület régészetének legizgalmasabb fejezeteiből válogatunk egy csokorra valót.
Felkaptatva a Pusztapalota megtépázott ormaihoz, a történelem viharait idézzük: honfoglaló törzseinknek, portyázó rablólovagoknak, török idők nagy harcosainak, a Szabadságharc honvédjeinek világát.
A túra utolsó szakaszában megkapjuk méltó jutalmunkat a kitartó gyaloglásért: A Fajdas-hegy tetőszintjén az ország egyik legszebb ördögszántására lépünk.(Mese a helyszínen). A túravezető külön ajándéka az a kilátópont, ahonnan egyszerre borul lábunk elé a Várpalotai-medence és a Balaton minden időjárásban elbűvölő színű víztükre..

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

Jelentkezés szükséges:  előző nap 18.00 óráig telefonon vagy e-mailen!

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 15 főt tudunk fogadni!

 

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető
+36 30 491 0061
[email protected]

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt. Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről! hírlevél

Kapcsolódó oldalak